Uppstart för ett nytt samarbete mellan offentliga och idéburna verksamheter med fokus på ungdomar
I början av 2020 invigdes nyrenoverade lokaler hos Helsingborgshem med ett stadsdelskontor på Planteringen. @Plantan slog upp portarna och Helsingborgshem tillsammans med flera förvaltningar, Rädda Barnen och Skåneidrotten kan nu gemensamt välkomna invånare från stadsdelen. Nu blir @Plantan också det fysiska navet för ett IOP-avtal, det vill säga ett partnerskap mellan offentlig och idéburen sektor.
Helena Fagerberg och Mohamad Baalbaki är engagemangsguider för Rädda Barnen på Planteringen. De har en aktiv roll för att stötta unga invånare till viktiga samhällskontakter och inkludering i samhället, ytterst till arbete eller studier. Helsingborgs stad har slutit ett IOP-avtal för Planteringen med bland andra Rädda Barnen och Skåneidrotten.
Den relativt nyligen gjorda överenskommelsen om ett så kallat Idéburet Offentligt Partnerskap, IOP, mellan flera förvaltningar i Helsingborgs stad och Rädda Barnen samt Skåneidrotten och Helsingborgshem har börjat fyllas med innehåll. Något av ett pionjärarbete för att sluta gapet mellan offentlig verksamhet och den idéburna sektorn i civilsamhället har gått igång.
Kartläggning av behov hos målgruppen, ungdomar och unga vuxna 16-25 år på Planteringen, pågår för fullt och tar sikte på att stödja till egenmakt och att hitta nätverk till viktiga samhällskontakter och föreningsliv. Ytterst handlar det om att med alla medel underlätta vägarna till arbete eller studier, och ett sätt att nå detta mål kan vara att uppmuntra till engagemang i föreningslivet – som en inkörsport till fortsatt inkludering i samhället och på arbetsmarknaden.
Mötesplats för partnerskap och invånare
Trots att partnerskapet är i sin linda har de båda anställda engagemangsguiderna från Rädda Barnen, Helena Fagerberg och Mohamad Baalbaki, haft fullt upp med besök från lokala invånare, och på mötesplatsen har de redan kunnat bistå med mycket. Samhällsvägledning och rådgivning i stort som smått såväl som mycket annat kommer att vara beståndsdelar i uppdraget.
Välkommen till @Plantan hälsar Mohamad och Helena från Rädda Barnen – samarbetspartner med Helsingborgs stad i ett Idéburet Offentligt Partnerskap för Planteringen.
– Det finns knappast gränser för vilka frågor som kan komma upp och vilken typ av guidning eller hänvisning det kan bli frågan om, säger Helena. Vi vill vara en port för navigering.
Behovsanalys på gång
Arbetsmarknadsförvaltningen, Skol- och fritidsförvaltningen, Socialförvaltningen samt Helsingborgshem deltar från stadens sida i partnerskapet för Planteringen. Arbetsmarknadsförvaltningen har redan en stadsdelsutvecklare, en studie- och yrkesvägledare samt en brobyggare på plats i stadsdelen och även en arbetsförmedlare utgör en del av det befintliga arbetet. Inom partnerskapet är det nu Rädda Barnen, med stöd av alla partners, som genomför först behovsanalys och därefter aktiviteter som ska driva processen vidare mot sitt mål.
Mohamad, tidigare brobyggare vid arbetsmarknadsförvaltningen, har stor lokal förankring på Planteringen. Han säger att han känner de flesta unga och unga vuxna i området, vilket är avgörande för arbetet. Att stötta unga att vidareutveckla sitt engagemang och få dem att upptäcka vad satsningen och @Plantan kan innebära för möjligheter är inte alltid lätt. Det gäller att skapa förtroende – att bygga vidare på den lokala förankringen är nödvändigt för att underlätta fortsatt utveckling.
Viktigt att vinna tillit
För att lära känna fler unga och bygga förtroendefulla relationer berättar Helena att hon själv hänger en hel del på fritidsgården på Planteringen – Victoriahuset. Att bygga relationer och tillit tar tid och utifrån tidigare erfarenheter vet Helena vad som gäller:
– Det är i kontakten med unga tjejer, genom att komma in i en grupp, som vi kan bygga relationer, skapa nyfikenhet på vilka vi är och vad vi kan hjälpa dem med. Det tar tid och får gå i långsam takt, en i taget. När vi lyckats skapa en hållbar relation och tillit med några har vi kommit en bra bit på vägen. Då kan processen rulla vidare med draghjälp och fler unga tjejer vill komma till oss.
Möta behoven i stadsdelen
Av kartläggningen som hittills gjorts för området har det framkommit att det saknats en central mötesplats för unga över 18 år, det är också tunt när det gäller det lokala föreningslivet även om vissa gräsrotsinitiativ av unga har tagits.
Stöd kring psykisk ohälsa är ett annat behovsområde liksom möjligheten för unga arbetssökande att möta arbetsgivare lokalt. Detta behov ska mötas genom att man på @Plantan kommer ordna rekryteringsträffar för arbetsgivare med anställningsbehov.
Ja, samverkan och initiativen på Planteringen och @Plantan kommer att öka undan för undan och är redan mångskiftande. Ett lite ovanligare initiativ som det ryktas om är på gång är en så kallad casting för inspelning av en film om fotbollsspelaren Zlatans liv och karriär. Förhoppningen är att finna många villiga unga aktörer från Planteringen för en filmroll – kanske början till en överraskande men desto roligare karriärutveckling för någon eller några.
Ragnar Mattsson jobbar med stadsdelsutveckling för arbetsmarknadsförvaltningen. Han säger att partnerskapet mellan olika förvaltningar och idéburna verksamheter i lokalsamhället är en viktig satsning för staden, och att det finns mycket att lära, utveckla och pröva i nya samarbetsformer.
– Vi behöver bli bättre på att stänga gapen mellan det offentliga och civilsamhället och samverka med andra aktörer i staden, det ligger ett stort och värdefullt lärande för alla här. De olika samverkansparterna bidrar med olika resurser, kompetenser och erfarenheter. Nya möjligheter kan öppnas och vi kan driva förändring och utveckling tillsammans som samhällsbyggare.
Överbrygga språk som hinder för arbete
Utifrån arbetsmarknadsförvaltningens perspektiv, för snabbare etablering i samhället, är språkutveckling ytterligare ett prioriterat område att arbeta med. Språk som hinder för inkludering, jobb eller studier måste överbryggas och språkcaféer finns redan idag på Planteringen.
Inom kort avslutas kartläggningsarbetet och det är ännu för tidigt att avgöra exakt vilka aktiviteter och insatser som partnerskapet kommer att utmynna i, men ett antal mål och effektmål för samarbetet är redan listade:
– Ungdomar och unga vuxna ska få ökad egenmakt och rikta sitt engagemang mot deltagande i föreningslivet eller andra liknande forum som stärker förutsättningarna för att gå vidare till arbete eller studier
– Stärkta förutsättningar för ett aktivt och inkluderande föreningsliv eller deltagande genom andra forum som finns tillgängliga för invånare på Planteringen
– Förändrat arbetssätt och ökad samverkan inom och mellan offentliga, privata och idéburna aktörer verksamma på Planteringen och i andra stadsdelar i Helsingborg.