Information och kommunikation
Det är viktigt att vi hanterar information på ett genomtänkt och säkert sätt. Våra hyresgäster och medarbetare ska kunna lita på att uppgifter om dem inte hamnar i orätta händer.
Inom fastighetsförvaltningen hanterar vi dagligen olika typer av information. Mycket handlar om planering och dokumentation, men vi hanterar också känsliga uppgifter om medarbetare och hyresgäster som inte bör spridas till tredje part. Mycket av informationshanteringen sker digitalt, i M365 inklusive Teams och olika verksamhetssystem.
På den här sidan har vi samlat riktlinjer och goda råd för att du ska kunna ta ditt ansvar som anställd i Helsingborgs stad. Tillsammans skapar vi en stark informationssäkerhet och skyddar både hyresgäster och anställda från att information hamnar i orätta händer.
Just nu finns inte lösningar för alla situationer. Vi arbetar aktivt med frågan inom både fastighetsförvaltningen och i staden.
Följ stadens riktlinjer
- Aktivera tvåfaktorsinloggning, MFA. Det gör det mycket svårare för hackers att ta sig in i våra system. På intranätet Portalen kan du läsa mer om hur du aktiverar tvåfaktorsinloggning.
- Uppdatera dig kring vilka rutiner vi har i Helsingborgs stad vad gäller informationssäkerhet.
- På styrning.helsingborg.se kan du läsa mer om Helsingborgs stads policyer.
Se till så att ingen kan komma in i din dator
- Välj ett långt och lite krångligt lösenord som ingen kan lista ut. Då blir det säkrare. På intranätet Portalen kan du läsa mer om lösenord.
- Lås alltid datorn när du lämnar den, även om det är för en kort stund. På en PC håller du nere windowsknappen och trycker på bokstaven L. På en Mac och Chromebook är det enklaste att stänga locket. På en Chromebook kan du dessutom trycka på strömbrytaren och sedan välja lås eller logga ut.
- Sitter du ofta på offentliga platser och hanterar känslig information är det klokt att välja en datorskärm där man inte kan se vad det står om man kikar lite från sidan. Din chef kan hjälpa dig att beställa en sådan.
Se till så att ingen kommer in i din mobil
Du ska ha en lösenkod, även kallad PIN-kod, på din mobil. Mobiltelefoner som staden managerar kräver ett obligatorisk lösenkod med minst 6 tecken. På äldre mobiler som inte manageras av staden måste du själv skapa din PIN-kod.
Se upp med konstiga mejl och tänk efter när du chattar med någon
Genomför utbildningarna som digitaliseringsavdelningen skickat till din e-post. De heter Security Awareness Training.
Klicka inte på okända länkar, pdf-filer och liknande. Var sunt misstänksam. Dubbelkolla gärna med avsändaren om du känner dig det minsta osäker.