Sök innovationsmedel
När du har en idé och en plan för att utforska eller testa den så kan du ansöka om innovationsmedel. Här kan du läsa mer om hur det går till.
Skol- och fritidsförvaltningen har ett innovationsråd som träffas en gång i månaden för att besluta om vilka idéer som kan finansieras med våra innovationsmedel.
Idéer som kan finansieras med hjälp av innovationsmedel är idéer som är nya för skol- och fritidsverksamhet, där potentialen att få ut mycket värde är stor och där vi inte på förväg kan vara säkra på resultatet.
Vad kan jag söka medel för?
Innovationspengarna ska användas till avgränsade test av idéer vi inte prövat i någon större utsträckning i Helsingborgs stads skolor. Att ett test är avgränsat innebär att testet sträcker sig över en kortare period, riktar sig mot en liten del av målgruppen och att det finns en hypotes som ska testas under perioden. Medlen kan också användas för att frigöra tid för att utforska ett behov eller möjliga lösningar. Du kan söka medel till bland annat:
- Del av tjänst under en avgränsad period, tex 20% under 3 månader. Innovationsmedlen täcker i de fallen en schablonbaserad kostnad för att ta in en vikarie under den tiden.
- Kostnader för utrustning som behövs för att göra testet
- Konsultkostnader för till att till exempel bygga en digital prototyp
Finns det något jag inte kan söka medel för?
Innovationsmedlen är öronmärkta till testverksamhet och får inte gå till investeringar i ordinarie verksamhet. Här är ett par exempel på vanliga förfrågningar och vilket stöd som istället finns kopplat till de olika behoven:
- Ipads och mobiltelefoner är grundläggande digital utrustning i våra skolor och finansieras via skolans ordinarie budget. Pedagogiskt Center erbjuder stöd kring inköp och användning. För att kunna testa en hypotes eller ett arbetssätt kan det också vara värt att se över möjligheterna att låna av någon under en period.
- Elcyklar, solceller och liknande investeringar kan det finnas andra sätt att få bidrag och stöd till. Kontakta gärna förvaltningens miljösamordnare.
- Produktion av foto och film kan kommunikationsavdelningen ibland hjälpa till med men eftersom efterfrågan är stor så finns det också framtagna utbildningar i foto och film i Hbg Learns.
- Möbler, tyger, byggmaterial, odlingsjord, skapandematerial och annat finns ofta att ta del av via våra återbruksinsatser.
Så söker du innovationspengar
1. Tänk igenom din idé eller hypotes
Fundera på hur din idé är ett nytt sätt att möta ett behov. Ett ”nytt” sätt kan betyda att det används i något annat sammanhang men inte i kommunen. Lägg en liten stund på att googla och omvärldsspana – finns det någon annan skola som gör det du vill testa? Ta kontakt med dem och intervjua dem kring hur de gjort. Finns det ingen annan som gör det du vill testa? Då är nästa steg att ta reda på vad du behöver för att kunna testa idén.
2. Gör en enkel testplan
Ta hjälp av vår verktygslåda i innovationsdatabasen där du hittar bland annat en idécanvas för att konkretisera din idé och en mall för att sätta ihop en testplan.
3. Skicka in din idé
Du kan skicka den till den i innovationsstödet du varit i kontakt med.
4. Presentera din idé
Om din idé är redo att tas till innovationsrådet så kommer du få 10 minuter att presentera din idé och svara på frågor. Rådet består av förvaltningens styrgrupp tillsammans med en verksamhetschef och vår kommunikationschef. Mötet sker vanligtvis på förvaltningskontoret på Maria Park men kan också ske digitalt vid behov. Antingen beviljas finansiering eller så får du feedback som du kan arbeta vidare med.