Frågor och svar om skolmåltiden

God och näringsrik mat

Bra mat är mat som eleverna lockas av och tycker om, men som också utmanar deras smaker och preferenser. Det är många saker som påverkar om maten uppfattas som god, bland annat hur måltiden presenteras och serveras. Oavsett om maten lagas från råvaror eller med hjälp av hel- och halvfabrikat så ska livsmedlen vara av god kvalitet. Maten ska både uppfylla kroppens näringsbehov och förebygga ohälsa. Måltiderna ska ge den energi och näring som eleverna behöver för att växa, utvecklas och orka med dagarna i förskolan och skolan. Förskolan och skolan har en pedagogisk möjlighet att visa vad som är hälsosam mat, och på så sätt skapa en grund för bra matvanor.

Måltiderna är en viktig del i förskolans verksamhet – en självklar del av både omsorg och pedagogik. Om förskolepersonalen äter tillsammans med barnen uppmuntras barnen till att utforska smaker, dofter, färger, konsistenser, nya livsmedel och olika matkulturer.

… som är hållbar

Vår livsmedelskonsumtion påverkar omgivningen både negativt och positivt. Genom att vi gör medvetna val och jobbar för att minska matsvinnet kan måltiderna i förskolan och skolan bidra till en minskad miljöpåverkan och bra villkor för både människor och djur. Miljösmarta livsmedelsval handlar dels om att vi ökar mängden grönsaker och baljväxter men också att vi minskar mängden kött.

i en trivsam miljö

Måltidsmiljön har stor betydelse för helhetsupplevelsen av måltiden. Samvaro med andra barn och vuxna, trevligt bemötande och en trivsam miljö är avgörande för en positiv måltidsupplevelse. En trivsam måltidsmiljö ökar chansen att barnen äter sig mätta och minskar risken för bråk vid matbordet. Även ljudmiljön påverkar måltidsupplevelsen.

Vad måste vi förhålla oss till?

Det är viktigt att den mat som vi köper och serverar är både nyttig och bra producerad. Vad vi köper in styrs genom vår livsmedelsupphandling, av vår måltidspolicy, av klimat- och energiplanen och av nationella riktlinjer och mål.

  •  60 procent av den offentliga livsmedelskonsumtionen ska utgöras av certifierade ekologiska produkter år 2030.
  • minska matsvinnet till max 30 gram/ätande
  • matens klimatpåverkan är max 1,2 CO2 ekvivalenter/kg livsmedel

Vanliga frågor och svar om maten hittar du här!

MRL
Monika Rüll Lundin

Den här länken kan inte nås på ditt nuvarande nätverk. Systemet du försöker nå är endast tillgängligt genom en säker, auktoriserad anslutning.

För att få åtkomst behöver du antingen vara ansluten till nätverket på en specifik plats, som ett kontor, eller använda en säker anslutningsmetod, som en VPN.

Vänligen säkerställ att du är ansluten till rätt nätverk för att fortsätta.