Byggleken
Boka vår bygglekscontainer!
Det behövs trygga platser som är spännande att utforska för våra barn, platser där vi tillåter ett balanserat risktagande. BYGGLEKEN är en sådan plats.
Under H22 bestämde vi oss därför för att återigen testa att driva en bygglek i Helsingborg. Testet slog väldigt väl ut och vi går därför vidare och testar en mobil variant av byggleken. Varför inte prova på er skola?
Så här bokar du
När: Du kan boka bygglekscontainern under vår och höst. Containern bokas terminsvis.
Var: När containern inte är bokad står den på Återbruket. Containern fraktas efter bokning ut till skolan/förskolan på beställande verksamhets bekostnad. Transporten kostar cirka 5 000 kr tur och retur.
Hur: Byggleken bokas via emma.sjoberg@helsingborg.se. Efter bokning kontaktar vi skolan för att bestämma tid för utbildning om och i containern. Utbildningen sker på Återbruket, Grustagsgatan 2 och omfattar 3 timmar. Kravet är att minst tre personer från skolan som bokat deltar i utbildningen, gärna fler. Deltagarna kan med fördel komma från olika delar av verksamheten för att hitta så många användningsområden för Byggleken som möjligt, till exempel skola, fritids, yngre och äldre elever.
Utbildningens innehåll
Del 1
Introduktion om bygglek och containerns innehåll och funktioner:
- Lås
- Verktyg
- Material
Del 2
Personalgruppen får arbeta tillsammans med en konkret uppgift utifrån ett tema som gruppen själv valt i förväg. Gruppen kan välja bland förslagen nedan eller hitta på ett eget tema som passar just deras skola. Det blir mycket praktiskt arbete med återbruksmaterial. Några obligatoriska moment kommer gås igenom men det finns också utrymme för många egna önskemål och idéer. För att hitta material står hela Återbruket till gruppens förfogande.
Förslag på teman:
- Konst/skulptur
- Kojor
- Odling
- Sittplatser
- Djurhus
Del 3
När gruppen är färdig med uppgiften får de ge sig ut på skattjakt för att fylla containern med spännande återbruksmaterial att ta med tillbaka till skolan. Materialet får gärna läggas in i containern redan vid utbildningstillfället. Givetvis är skolan också välkommen tillbaka senare för att samla mer material. Efter utbildning kommer containern till skolan inom 2 veckor.
Vad är en bygglek?
- Miljön är flexibel och blir aldrig färdig.
- Olika typer av löst material tillhandahålls.
- Alla barn ges möjlighet att hitta sina utmaningar, på lagom nivå.
- Vuxna är närvarande och ansvarar för platsen och dess aktiviteter men låter barnens initiativ styra och vara i fokus.
Denna aktiva form av lekplats kom till Helsingborg redan på 1940-talet med stadsträdgårdsmästare Arvid Bengtssons som var en aktiv förespråkare av byggleken. Helsingborg var inte ensamma, många andra städer hade bygglekplatser. Under 70- och 80-talet lades i princip alla bygglekplatser i Sverige ner, så även i Helsingborg. Förmodligen p.g.a. ett ökat fokus på säkerhet och oro över nya standarder med säkerhetsavstånd, fallskyddsmått och tillgänglighetskrav.
Men vad händer när lekmiljöerna bara består av färdigproducerade lekställningar? Kan det välordnade och förutsägbara faktiskt innebära en risk för barnen?
Manual för bygglek
I Gantofta skolas manual hittar du tips och checklistor inför och i arbetet med bygglek (pdf)