Frånvarorutin för Helsingborgs stads grundskolor/anpassade grundskolor
Här kan du läsa hur en elevs upprepade eller längre frånvaro ska hanteras enligt grundskolans/anpassade grundskolans frånvarorutin.
Tredelat ansvar för skolplikten
Regeringsformen (1974:152) och skollagen (2010:800) anger en ovillkorlig rätt för alla barn med skolplikt att få tillgång till kostnadsfri utbildning inom grundskolan. För att inga barn ska gå miste om denna rättighet innehåller skollagens bestämmelser dels en skyldighet för hemkommunen att säkerställa att alla barn får utbildning, dels ett ansvar för barnets vårdnadshavare att se till att barnet fullgör sin skolplikt.
Barn som är bosatta i Sverige har skolplikt. Skolplikten inträder höstterminen det kalenderår barnet fyller sex år och upphör vid utgången av vårterminen det tionde året. En skolpliktig elev ska delta i den verksamhet som anordnas för att ge den avsedda utbildningen, om eleven inte har giltigt skäl att utebli.
Vårdnadshavarnas ansvar
Den som har vårdnaden om ett skolpliktigt barn ska se till att barnet fullgör sin skolplikt. Om en skolpliktig elev uteblir från den obligatoriska verksamheten utan giltigt skäl, ska rektorn se till att elevens vårdnadshavare samma dag informeras om att eleven har varit frånvarande.
Hemkommunens ansvar
Hemkommunen ska se till att skolpliktiga barn som inte går i dess förskoleklass, grundskola eller grundsärskola på något annat sätt får föreskriven utbildning. Hemkommunen ska i frågor som rör skolpliktiga elever som har upprepad eller längre frånvaro vid behov samordna insatser med samhällsorgan, organisationer eller andra som berörs. Hit hör exempelvis socialtjänsten, barn- och ungdomspsykiatrin, ungdomsmottagningen samt habiliteringen. Om en skolpliktig elev inte fullgör sin skolgång och detta beror på att elevens vårdnadshavare inte har gjort vad denne ska göra för att så ska ske, får hemkommunen förelägga vårdnadshavarna att fullgöra sina skyldigheter. Ett sådant föreläggande får förenas med vite.
Huvudmannens ansvar
Huvudmannen ska se till att eleverna i dess förskoleklass, grundskola och grundsärskola fullgör sin skolgång. När en skolpliktig elev börjar eller slutar vid en skolenhet med en annan huvudman än hemkommunen eller när det hos en sådan huvudman har inletts en utredning om elevens frånvaro, ska huvudmannen lämna uppgift om detta till hemkommunen.