Främjande och förebyggande arbete mot kränkande behandling

Det råder nolltolerans mot kränkande behandling av barn och elever i förskolor och skolor och alla barn och elever har rätt att vara i en verksamhet som är fri från kränkande behandling.

Huvudmannen, eller den huvudmannen bestämmer, ska vidta förebyggande åtgärder mot kränkningar. Inom en skola måste rektorn och annan personal vara uppmärksam på den jargong och det beteendemönster som råder mellan eleverna och se till att miljön på skolan inte inbjuder till missförhållanden. Vad som närmare krävs beror till stor del av omständigheterna i det enskilda fallet, till exempel dels barnens och elevernas ålder och möjligheterna i övrigt att kontrollera deras förehavanden, dels i vad mån kränkningar kan förutses och hur pass allvarliga de kan väntas bli.

Huvudmannen ska också se till att det varje år upprättas en plan med en översikt över de åtgärder som behövs för att förebygga och förhindra kränkande behandling av barn och elever.

Planen ska vara ”levande” i den meningen att den ständigt ska vara aktuell i verksamhetens dagliga arbete. För att planen ska fungera på ett ändamålsenligt sätt är det viktigt att den utformas utifrån den unika verksamhetens behov.

Planen mot kränkande behandling ska innehålla:

  • en översikt över de åtgärder som behövs för att förebygga och förhindra kränkande behandling av barn och elever,
  • en redogörelse för vilka av dessa åtgärder som avses att påbörjas eller genomföras under det kommande året, och
  • en redogörelse för hur de planerade åtgärderna i föregående års plan har genomförts.

Planen bör dels ta sikte på ingripanden i akuta situationer, dels avse både förebyggande och uppföljande verksamhet. Planen ska också bland annat innehålla rutiner för hur personalen ska agera, rutiner för ansvarsfördelning samt rutiner för hur händelser och åtgärder ska dokumenteras.

Planen mot kränkande behandling ska upprättas, följas upp och ses över under medverkan av barnen eller eleverna vid den verksamhet som den gäller för. Utformningen och omfattningen av barnens eller elevernas deltagande ska anpassas efter deras ålder och mognad. Enligt förarbetena bör även vårdnadshavare göras delaktiga i arbetet. Från och med sommaren 2023 kommer samtliga av stadens grundskolor och anpassade grundskolor skapa sina planer digitalt i DF Respons.

Det förebyggande arbetet handlar om att ta bort risker för att barn och elever blir utsatta för kränkningar i skolan.

JL
Jenny Lindeberg

Den här länken kan inte nås på ditt nuvarande nätverk. Systemet du försöker nå är endast tillgängligt genom en säker, auktoriserad anslutning.

För att få åtkomst behöver du antingen vara ansluten till nätverket på en specifik plats, som ett kontor, eller använda en säker anslutningsmetod, som en VPN.

Vänligen säkerställ att du är ansluten till rätt nätverk för att fortsätta.