Koncept och riktlinjer för mat och måltider
Grunden för MatOmsorgs arbete
MatOmsorgs koncept är till för att stärka måltidens betydelse i kommunens egna verksamheter samt att stötta dig som arbetar i vården till att skapa en ännu bättre miljö och bättre rutiner runt måltiden.
Konceptet uppdateras en gång per år för att vara aktuellt som stöd för enhetschefer och medarbetare i verksamheten.
MatOmsorg är den enhet inom den kommunala utföraren som lagar och levererar måltider till ex. våra vårdboenden. För oss är det viktigt att den verksamhet vi bedriver är av god kvalitet och att vi alltid erbjuder våra kunder en god och säker måltid.
Alla medarbetare som på något sätt kommer i kontakt med måltider ska känna sig trygga och ha kunskap om vår vision och grundidé för verksamheten. I konceptet kan du läsa vad som är vägledande i vardagen för att kunna ge en omsorg av bästa kvalitet till hyresgästerna. Har du tankar och idéer kring hur vi kan förbättra vår verksamhet är du alltid välkommen att lämna dessa till din närmsta chef. Helt enkelt kan man sammanfatta det med: Mat ÄR Omsorg!
Här kan du läsa koncept för MatOmsorg 2025
Vi tar gärna emot synpunkter gällande innehållet i konceptet, vänligen e-posta dessa till kvalitetvof@helsingborg.se
Riktlinjer för mat och måltider
Riktlinjerna ska fungera som ett konkret verktyg för att kunna kvalitetssäkra och strukturera måltidsverksamheten. Genom de nya riktlinjer för mat och måltider vill förvaltningen och stadens politiker säkerställa att måltiden fortsätter vara en viktig och uppskattad del av omsorgen – varje dag.
Dokumentet slår fast att mat och måltider är så mycket mer än bara näring. Maten ska bidra till glädje, gemenskap och trygghet. De nya riktlinjerna bygger på
- individfokus
- hälsofrämjande insatser
- samt ett genomgående hållbarhetstänk.
Här kan du läsa Riktlinjer för mat och måltider inom vård och omsorg