Månadsstatistik – maj 2025
Hur går det för oss på arbetsmarknadsförvaltningen? Månadsstatistiken ger dig koll på var vi står.
Månadsstatistiken belyser och ge oss perspektiv på var vi befinner oss och vilka förflyttningar vi behöver göra. I juni har vi fokus på ungdomsgruppen.
Antalet ungdomar med ekonomiskt bistånd minskar

Antalet ungdomar i åldern 18 till 24 i behov av ekonomiskt bistånd, har minskat stadigt de senaste åren.
Det genomsnittliga antalet biståndsmottagare per månad under perioden januari-maj i åldersgruppen har minskat successivt från 183 ungdomar 2023 till 156 ungdomar 2024 och nu 122 ungdomar 2025.
Arbetslösheten minskar i ungdomsgruppen
Arbetslösheten i Helsingborg fortsatte att minska tydligt i april. Nedgången var störst bland de unga, som nu har en lägre arbetslöshet än totalt sett. Den positiva trenden förstärks av naturlig säsongsvariation.

Särskilt positivt är att gruppen ungdomar som varit arbetslösa mer än 12 månader minskar.

Arbetet med unga
Inom förvaltningen har vi särskilda insatser som syftar till att fler unga ska arbeta och studera. Arbetsmarknadssekreterarna för åldersgruppen 18 till 24 har under våren arbetat för att öka både vecko- och månadsuppföljningar, genom att arbeta parallellt med enskilda- och gruppuppföljningar. Att vi arbetar nära invånarna har lett till ökad rättssäkerhet (rätt bistånd till rätt person) och att fler ungdomar har kunnat hänvisas till rätt aktivitet.
Under våren har aktiviteten Ungdomssatsningen varit i gång där ungdomarna får en tre månaders anställning. Under anställningen arbetar också coach och matchare med ungdomar för att komma vidare till annan anställning eller studier.
Antalet ungdomar som antas till yrkesutbildningar ökar

Det totala antalet ungdomar i åldern 18 till 24 år i Helsingborg är i princip på samma nivå 2023 och 2024, endast en marginell ökning 2024. Däremot har antalet ungdomar 18 till 24 år som antas till yrkesutbildningar ökat. Sedan 2023 är ökningen 17 procent fler vid en jämförelse av perioden januari-maj.
Vi jobbar med tätare uppföljningar och fler riktade insatser, såsom Ungdomssatsningen, för att bidra till en säkrare förankring på arbetsmarknaden för ungdomarna. Arbetet bidrar till en fortsatt hållbar försörjning, även i framtiden.
Stadens sociala obligation
Arbetet inom förvaltningen fortsätter och inom staden pågår det också ett arbete med att främja studier och arbete hos unga. Tidigare i år lanserades en socialt hållbarhetskopplad obligation för att minska andelen unga som varken arbetar eller studerar (UVAS).
Socialt hållbarhetskopplad obligation handlar om att använda finansiering, via obligationer, för att uppnå specifika sociala mål. Dessa obligationer finansierar ofta sociala investeringar som syftar till att ge långsiktiga fördelar för individer och samhället. Läs mer om stadens hållbarhetskopplade obligationsprogram här.
Målet är att minska andelen unga som varken arbetar eller studerar (UVAS) med 20 procentenheter, i förhållande till det nationella genomsnittet, fram till 2035. Vi har tillsammans med skol- och fritidsförvaltningen och andra aktörer i staden som möter unga, en nyckelroll för att uppnå det målet. Det innebär att vi stärker det förebyggande och uppsökande arbetet genom nya arbetssätt och långsiktiga insatser och arbetar mer tillsammans med andra förvaltningar, myndigheter och civilsamhället.
Vill du kika på tidigare månadsstatistik så finns den samlad på sidan Månadsstatistik och nuläge på vårt intranät under ”Så här jobbar vi”.