Ny plan för bostadssocialt arbete i staden

MN
Maria Nordstrand
Detta innehåll är äldre än 60 dagar.

Nu finns en ny handlingsplan för hur staden ska utveckla det bostadssociala arbetet. De som berörs av planen är främst de som arbetar med bostadssociala frågor inom arbetsmarknadsförvaltningen, fastighetsförvaltningen, socialförvaltningen och nu även vård- och omsorgsförvaltningen.

Alla* invånare har ett eget ansvar för att ordna bostad, och det finns inte någon kommunal bostadsförmedling i Helsingborg. Men det finns invånare i staden som av olika skäl behöver socialt stöd för att klara av sitt boende. Om de egna möjligheterna att skaffa en bostad är uttömda finns det möjligheter till en tidsbegränsad bostad inom det som kallas det bostadssociala programmet. Det är handläggare från någon av de berörda förvaltningarna som bedömer behovet. Det innebär att invånaren får olika typer av stöd i sitt boende tills de klarar att bo på egen hand.

Förvaltningscheferna i berörda förvaltningar har fattat beslut om handlingsplanen

I den nya handlingsplanen beskriver staden hur det bostadssociala arbetet ska utvecklas framöver. Planen ska revideras och följas upp en gång om året. De som har beslutat om planen är ansvarig styrgrupp som består av förvaltningscheferna för de berörda förvaltningarna. Mer om hur utvecklingsarbetet organiseras, ansvarsfördelning och tidsramar för arbetet kan du läsa om här. (Pdf 616 kb).

Nu kan även vård- och omsorgsförvaltningen remittera till bostadssocial lägenhet

Det är fastighetsförvaltningen som har hand om alla avtal med fastighetsägarna, både med Helsingborgshem och med privata fastighetsägare. De förvaltar också den bostadssociala bostaden, som är en insats inom det bostadssociala programmet. Socialförvaltningen och arbetsmarknadsförvaltningen remitterar, beslutar om bistånd, följer upp och avslutar invånare till det bostadssociala programmet.

En nyhet som handlingsplanen tar upp är att vård- och omsorgsförvaltningen nu också är en av de förvaltningar som kan remittera, besluta om bistånd och följa upp invånare som behöver bostadssocial lägenhet.

Det är invånarens behov som styr vilken förvaltning som kan ge den bostadssociala insatsen. De senaste åren har äldres behov av insatser ökat. Bland annat eftersom de bor kvar i sina egna bostäder allt högre upp i åldrarna och för att äldres hyresskulder som leder till bostadslöshet har ökat. Vård- och omsorgsförvaltningens målgrupp är äldre, dementa och de som omfattas av LSS.

Arbetsmarknadsförvaltningens målgrupp är invånare som har ekonomiskt bistånd (försörjningsstöd) och som primärt är bostadslösa av ekonomiska skäl.

Socialförvaltningen har ansvar för personer som är bostadslösa och som har behov av insatser för missbruksproblematik och, eller, har långvariga och allvarliga psykiska funktionsnedsättningar samt för barnfamiljer som primärt är bostadslösa på grund av annan social problematik än enbart ekonomisk.

Nytt namn – kommunala kontrakt

Kontrakten på de bostadssociala boendena har haft olika namn – till exempel bostadssociala kontrakt och andrahandsavtal med avstående från besittningsskydd. Från och med nu kallas kontrakten helt enkelt kommunala kontrakt. Namnbytet är en åtgärd i handlingsplanen och ska kommuniceras till alla som berörs.

– Kommunala kontrakt är ju just vad det handlar om, och det är bra om vi kan ha ett gemensamt begrepp både internt och externt, berättar Emina Mehmedovic, avdelningschef på fastighetsförvaltningen som tillsammans med tre tjänstemän från de andra berörda förvaltningarna har arbetat fram handlingsplanen.

Frågor?

Kontakta Emina Mehmedovic @eminamehmedovic eller Lena Persson @lenapersson

*Alla har ansvar för att ordna sitt eget boende i Helsingborg. Detta gäller dock inte kommunanvisade nyanlända som får en bostad i en kommun under de första två åren i Sverige. Mottagande av nyanlända har sitt ursprung i Bosättningslagen (2016:38) – kommunerna är ålagda att ta emot och bosätta nyanlända som har fått uppehållstillstånd. Fastighetsförvaltningen ansvarar för mottagande, bosättning och uppföljning under etableringstiden som är två år. I arbetet med nyanlända efter etableringstiden gäller normaliseringsprincipen. Det innebär att nyanlända omfattas av samma regler som övriga invånare som saknar bostad.

Avbryt
Du behöver logga in för att kunna lämna en kommentar.

Den här länken kan inte nås på ditt nuvarande nätverk. Systemet du försöker nå är endast tillgängligt genom en säker, auktoriserad anslutning.

För att få åtkomst behöver du antingen vara ansluten till nätverket på en specifik plats, som ett kontor, eller använda en säker anslutningsmetod, som en VPN.

Vänligen säkerställ att du är ansluten till rätt nätverk för att fortsätta.