Nytt från våra nämnder – maj 2025
Här kan du läsa om de beslut som barn- och utbildningsnämnden och idrotts- och fritidsnämnden tog i maj 2025.
Barn- och utbildningsnämnden 15 maj 2025
På barn- och utbildningsnämndens sammanträde i maj genomförde nämnden en workshop om riskanalys gällande intern kontroll för 2026. Nämnden fick blandat annat information om riktat stöd från Skolverket, professionsprogrammets införande och arbetet i staden med UVAS (unga som varken arbetar eller studerar).
Här kan du läsa om de beslut som nämnden tog.
Yttrande över ansökan från Sveriges Naturbruksgymnasium AB om godkännande av utökning vid fristående gymnasieskola Segragymnasiet i Klippans kommun, Klippans kommun
Sveriges naturbruksgymnasium AB har ansökt om att utöka sin verksamhet vid Segragymnasiet i Klippans kommun med Bygg- och anläggningsprogrammet, inriktning Mark- och anläggning, från läsåret 2026/2027.
Nämnden valde att yttra sig enligt förvaltningens förslag. I förslaget påpekas att det finns behov av fler platser på programmet utifrån arbetsmarknadens behov, men att intresset först måste öka. De varnar för negativa konsekvenser av fler utbildningsplatser och påpekar att investeringskostnaderna är höga. Fler utbildningsanordnare kan leda till sämre pedagogiska förutsättningar med små undervisningsgrupper och svårigheter att rekrytera behöriga yrkespedagoger.
Yttrande över ansökan från NTI Gymnasiet Ellips AB om godkännande som huvudman för riksrekryterande utbildning vid den fristående gymnasieskolan NTI Gymnasiet, Helsingborgs stad
NTI Gymnasiet Ellips AB har ansökt om att utöka sin verksamhet vid NTI Gymnasiet Helsingborg från läsåret 2026/2027. De vill erbjuda en spetsutbildning inom Teknikprogrammet med inriktning på Informations- och medieteknik.
Nämnden valde att yttra sig enligt förvaltningens förslag. I yttrandet påpekas att det finns behov av fler platser på teknikprogrammet utifrån arbetsmarknadens behov, men att intresset för utbildningen först måste öka. Förvaltningen varnar för negativa konsekvenser av fler utbildningsplatser och påpekar att NTI Gymnasiet Ellips AB inte har visat något objektivt underlag för intresset för spetsutbildningen. Investeringskostnaderna är också höga och fler utbildningsanordnare kan leda till sämre pedagogiska förutsättningar.
Yttrande över motion om att utveckla det våldsförebyggande arbetet i Helsingborg
Miljöpartiet har lagt fram en motion om att förbättra det våldsförebyggande arbetet i Helsingborg. Trots tidigare insatser finns det fortfarande brister. Motionen föreslår att barn- och utbildningsnämnden ska utveckla metoder för att hantera och förebygga våld på digitala plattformar.
Nämnden valde att yttra sig enligt förvaltningens förslag. I förslaget betonar förvaltningen att ett kontinuerligt värdegrundsarbete med nolltolerans mot våld och kränkningar sker dagligen i skolorna. Förvaltningen arbetar även med att stärka elevernas mediekunskap och kritiska tänkande för att skydda dem i olika digitala miljöer som de förväntas komma i kontakt med.
Yttrande över motion om att involvera barnen mer
Miljöpartiet har lagt fram en motion som föreslår att barn och unga ska inkluderas i stadens krisberedskap och demokratiska arbete. Barn- och utbildningsnämnden har fått möjlighet att yttra sig över motionen.
Nämnden valde att yttra sig enligt förvaltningens förslag. I förslaget håller förvaltningen med motionären om vikten av att involvera barn och unga i ett tidigt skede och betonar att barnkonventionen kräver att deras röster hörs i beslut som rör dem. Förvaltningen påpekar att civil beredskap och krisberedskap har blivit viktigare och att samarbete mellan förvaltningar har påbörjats för att stärka stadens robusthet. Ungdomsrådet och elevråden spelar en viktig roll i att inkludera barn och unga i det demokratiska arbetet och ungdomsrådet har nyligen genomgått en utredning för att öka representativiteten av unga i Helsingborg.
Inriktning, mål och ekonomi 2025 – Fördelning av statsbidrag för införande av ämnesbetyg
Regeringen har beslutat att införa ett statsbidrag för att stödja skolor och verksamheter i förberedelserna inför införandet av ämnesbetyg. Bidraget kan användas inom gymnasieskola, anpassad gymnasieskola och kommunal vuxenutbildning.
Nämnden valde att fördela bidraget enligt förvaltningens förslag. I förslaget baseras fördelningen av bidraget på antalet elever och årsstudieplatser. Helsingborg har beviljats 410 kkr, varav arbetsmarknadsnämnden får 156 kkr och barn- och utbildningsnämnden får 254 kkr. Skol- och fritidsförvaltningen föreslår att resurserna hanteras av gymnasiechefen för övergripande kostnader vid införandet.
Yttrande över detaljplan för fastigheten Påarp 11:6 m.fl. Påarp, Helsingborgs stad
Planändringen syftar till att möjliggöra byggandet av cirka 120 bostäder i form av radhus, kedjehus och parhus i Påarps sydöstra del. Planen fokuserar på att effektivt använda åkermark nära kollektivtrafik för att skapa ett område med god boendemiljö nära befintlig bebyggelse, infrastruktur och service.
Nämnden valde att yttra sig enligt förvaltningens förslag som lyfter att man ser positivt på att stationsorten Påarp utvecklas, men man betonar att en god dialog emellan förvaltningarna är av betydelse för att säkerställa framtida service för barn och unga i området.
Yttrande över betänkandet Fler vägar till yrkeslivet (SOU 2024:74)
Utredningen syftar till att förbättra kompetensförsörjningen och ge fler elever de kunskaper de behöver för att kunna försörja sig själva. Målet är att gymnasieskolan ska erbjuda flera vägar till arbetslivet, anpassade efter arbetsmarknadens behov och elevers olika förutsättningar.
Nämnden valde att yttra sig enligt förvaltningens förslag. Förvaltningen ser positiv på införandet av ett nytt program som möjliggör för fler elever att klara gymnasiet, men lyfter samtidigt fram synpunkter kring olika delar av utredningen utifrån perspektivet som en huvudman som anordnar gymnasieutbildningar. Dessa synpunkter berör framför allt behörighetskrav, mottaganderegler och olika utmaningar att navigera kring program och kostnader kopplat till planering av utbildningar utifrån elevers olika förutsättningar.
Idrotts- och fritidsnämnden 14 maj 2025
På idrotts- och fritidsnämndens sammanträde i maj fick nämnden bland annat information om
- hur Fritid Helsingborg tillsammans med RF-SISU arbetar för att öka föreningsdeltagandet på Söder/Planteringen, Dalhem, Drottninghög och Fredriksdal
- tillgången till 50-metersbassäng för Helsingborgs simsällskap
- hur föreningsservice och stöd och support på Fritid Helsingborg arbetar med service och bemötande.
Här kan du läsa om de beslut som nämnden tog.
Yttrande över motion om att utveckla det våldsförebyggande arbetet i Helsingborg
Idrotts- och fritidsnämnden har fått möjlighet att yttra sig över en motion från Miljöpartiet i vilken de anför att det fortfarande finns stora brister i det våldsförebyggande arbetet i staden. Även om det hänt en del sedan kommunfullmäktige fattade beslut om att bifalla ett förslag för att utveckla arbetet mot våld i nära relationer. Att bekämpa sådant våld i nära relationer gynnar både de drabbade direkt och samhället på sikt, då barn och unga som växer upp med våld löper större risk att själva använda våld i framtiden.
Nämnden beslutade att yttra sig enligt förvaltningens förslag. Förvaltningen har ett nära och väl utvecklat samarbete med stadens föreningsliv inom ramen för nämndens uppdrag. Med stöd från nationella förbund och organisationer har föreningarna ett aktivt värdegrundsarbete, som inkluderar förebyggande av våld. Eftersom föreningarna är självständiga har inte staden möjlighet att ge dem uppdrag, men genom dialog och samverkan finns goda förutsättningar att gemensamt utveckla arbetet vidare.
Yttrande över motion om att involvera barnen mer
Idrotts- och fritidsnämnden har fått möjlighet att yttra sig över en motion från Miljöpartiet i vilken de framför att det är viktigt att barn och unga involveras tidigt i det demokratiska arbetet och stadens utveckling. Att involvera barn och unga ökar möjligheterna att vilja engagera sig i sitt samhälle och kan motverka bristande förtroende för politiker.
Nämnden beslutade att yttra sig enligt förvaltningens förslag. Förvaltningen medverkar på en rad sätt genom sina verksamheter till att barn och unga ska få möjligheter att vara delaktiga i utvecklingen och skapandet av fritidsaktiviteter i staden.
Vill du veta mer?
Läs mer om våra nämnder på skol- och fritidsförvaltningens intranät.