Rätt att behålla placering vid byte av hemkommun
Av skollagen framgår att den kommun där ett barn är folkbokförd ansvarar för att barnet får föreskriven utbildning. Inom Skånes kommuner finns ett samverkansavtal avseende förskola, förskoleklass, fritidshem och grundskola. Avtalet reglerar bland annat under vilka förutsättningar ett barn eller en elev har att fullfölja utbildning i en annan kommun än sin hemkommun.
Nedan följer en kort redogörelse för under vilka förutsättningar ett barn eller en elev har rätt att gå kvar i en kommunal förskola eller skola efter att ha flyttat från Helsingborg.
Samverkansavtalet ställer upp vissa minimikrav när det gäller rätten att gå kvar i en verksamhet i samband med flytt. Om en kommun har mer generösa interna rutiner ska dessa tillämpas framför bestämmelserna i samverkansavtalet.
Förskola
Enligt samverkansavtalet har ett barn som har en placering i förskola rätt att gå kvar i verksamheten i minst fyra månader efter flytten. Enligt de interna rutinerna i Helsingborg får förskolebarn fortsätta i verksamheten även efter denna tidsperiod. Detta gäller under förutsättning att den nya hemkommunen betalar interkommunal ersättning motsvarande den ersättningsnivå som är beslutad i Helsingborg och i förekommande fall ersättning för barnets behov av extraordinära stödåtgärder.
Rätten att gå kvar mer än fyra månader gäller dock inte barn som har en placering i någon av stadens specialverksamheter. Barn som har en placering på John Blund, Oasen eller den hörselintegrerade verksamheten på Humlegårdens förskola har således enbart rätt att gå kvar i verksamheten i fyra månader efter flytten från Helsingborg.
Förskoleklass och grundskola
Enligt såväl samverkansavtalet som skollagen har en elev som har tagits emot i en kommuns förskoleklass eller grundskola ett visst läsår rätt att gå kvar hela läsåret, även om de förhållanden som låg till grund för mottagandet ändras under läsåret. Om det för eleven återstår endast en årskurs har eleven också rätt att gå kvar sista årskursen.
Enligt de interna rutinerna i Helsingborg får barn i förskoleklass och grundskola behålla sin plats i verksamheten även efter den föreskrivna tidsperioden. Detta gäller under förutsättning att den nya hemkommunen betalar interkommunal ersättning motsvarande den ersättningsnivå som är beslutad i Helsingborg och i förekommande fall ersättning för barnets behov av extraordinära stödåtgärder
Rätten att gå kvar längre än vad skollagen föreskriver gäller dock inte elever som är placerade i någon av stadens samverkansgrupper. För dessa elever är det i stället skollagens krav kring rätt att slutföra innevarande läsår samt årskurs nio som ska tillämpas.
Anpassad grundskola
Elever i anpassad grundskola omfattas inte av samverkansavtalet. I Helsingborg har dessa elever dock samma rätt att gå kvar i verksamheten som en elev i förskoleklass eller grundskola.
Enligt de interna rutinerna i Helsingborg får således även elever i anpassad grundskola behålla sin plats i verksamheten vid byte av hemkommun. Detta gäller under förutsättning att den nya hemkommunen betalar interkommunal ersättning motsvarande den ersättningsnivå som är beslutad i Helsingborg och i förekommande fall ersättning för barnets behov av extraordinära stödåtgärder