Att vända kris till utveckling: nästa steg efter granskningen
Det uppmärksammade individärendet har synliggjort brister i vårt arbetssätt. Nu pågår planeringen av hur vi ska lära och förbättra vårt arbete. I grunden handlar det om att öka förutsättningarna för en god kvalitet i myndighetsutövningen. Och vi gör det tillsammans.
Det finns redan många delar i vårt arbete som fungerar bra. Vi har ärendegenomgångar, uppföljningar genom intern kontroll och egenkontroll. Men det räcker inte alltid. För att kunna ge invånarna ett rättssäkert och tryggt stöd behöver vi ta till lärdom av det som inte fungerat fullt ut.
– Det uppmärksammade individärendet har varit tufft men också lärorikt. Arbetet framåt innebär fullt fokus på arbetet med att skapa bättre förutsättningar för god kvalitet i myndighetsutövningen, säger Gunilla Christiansson, stabschef.
Flera nya arbetssätt är på gång. Teamen ska få mer utrymme för gemensam reflektion och kollegial granskning. Olika utbildningsinsatser och uppföljning av utbildningarna ska ske så att vi vet att de ger verklig effekt. Dessutom ska cirka sex ärenden per månad granskas externt. Det ger oss ytterligare ett sätt att säkerställa kvaliteten – särskilt i ärenden med omfattande myndighetsutövning.
Det är vi i förvaltningen som tillsammans sätter ramarna för vad som ska granskas, hur det ska göras och hur resultaten ska återkopplas. På så vis blir arbetet förutsägbart, tydligt och utvecklande.
– Vi är inte helt färdiga med hur allt ska gå till, men efter sommaren kommer ett första förslag. Tillsammans kan vi vända detta till något positivt – för både invånarna och oss själva, säger Gunilla Christiansson.
Om granskningen av individärendet
Granskningen var omfattande och pågick från slutet av februari till slutet av juni 2025. Resultatet var att socialförvaltningen fick skarp kritik på flera punkter. Bristande saklighet och objektivitet utgjorde en röd tråd genom de flesta av punkterna.