Beslut fattat – vi implementerar Signs of Safety
Socialdirektör Johan Klingborg har fattat beslut om att socialförvaltningen ska implementera Signs of Safety som vår gemensamma arbetsmodell inom individ- och familjeomsorgen. Nu är det dags att ta de första stegen på den resan.
Implementeringsarbetet inleds därför under hösten 2025 i samarbete med Re-Forma som är licensierade utbildare i Signs of safety. Målet är att ha en övergripande plan för hela förvaltningens implementering klar innan årsskiftet och arbetet med implementering beräknas pågå under en tvåårsperiod.
Om arbetsmodellen
Signs of Safety är en lösningsfokuserad arbetsmodell som bygger på att involvera barn, familjer och nätverk på ett strukturerat sätt i arbetet med att skapa trygghet och varaktiga förändringar för den enskilde. Modellen ger oss ett gemensamt språk och tydliga verktyg för dokumentation, analys och samarbete – alltid med den enskildes bästa i centrum.
Genom att arbeta enligt Signs of Safety får vi möjlighet att:
- stärka delaktigheten för den enskilde, barn och familjer
- skapa större transparens och tydlighet i våra bedömningar och beslut
- öka kunskapen om mål, ansvar och uppföljning i alla led
- förbättra samarbetet både inom verksamheten och med externa parter
Som en del i satsningen kommer samtliga medarbetare i förvaltningen att gå en tvådagars grundutbildning i Signs of Safety under början av 2026. Därefter kommer det också att ges fördjupningsutbildningar inom olika fokusområden, för att ytterligare stärka kunskapen och utveckla det praktiska arbetet med Signs of safety. Mer information om datum för utbildning kommer i höst.
–Det här är ett viktigt steg mot en mer rättssäker, systematisk och tillitsfull socialtjänst – för både medarbetare och för våra helsingborgare som vi är till för. Signs of safety är den givna vägen framåt, både utifrån vår nya socialtjänstlag och utifrån det goda sociala arbete vi som förvaltning vill driva framåt, säger Elin Johansson, verksamhetsutvecklare.