Hon stöttar vård och omsorg i de gröna frågorna

LK
Linnea Karlsson
Detta innehåll är äldre än 60 dagar.

Sarah Strandh är sedan ett år tillbaka miljösamordnare på vård- och omsorgsförvaltningen. När hon inte stöttar förvaltningen i att ta kliv mot klimatmålet 2030 är hon gärna ute och springer i skogarna runt Veberöd.  

Sarah möter upp i korridoren på Maria park. Den härliga lila kavajen är, inte helt oväntat, ett fynd från second hand.

Vad är det roligaste med ditt jobb?

– Att jag lär mig något nytt varje dag, och får vara på en förvaltning som vill något på riktigt, säger Sarah.

Hon tycker att det stämmer bra, det som står i annonserna.

– Sedan jag började här har jag känt att hela förvaltningen lyser av omsorg på riktigt. Jag tror att det är för att den finns med i alla led, som en gemensam utgångspunkt.

Rörelse i naturen ger Sarah energi

Intresset för miljö och natur är tydligt och en del av Sarahs liv även privat. I Veberöd, 2,5 mil utanför Lund bor hon med sin familj, nära till skogen och Romeleåsen

– Visserligen är det några mil till havet. Men är man från Småland som jag är så är några mil inte så långt, säger Sarah och ler.

Varje tisdag träffar Sarah andra skogs- och löpfantaster i gruppen som kallas Romele Trail.

– Vi springer i skogen på berg och stigar utan en färdig slinga, det brukar bli ungefär 13-17 kilometer per runda.

I vardagen pendlar hon ofta med tåg och buss till jobbet. Men när det är lite ont om tid så blir det elbilen.

– Mina barn kallar den för el-Bert, säger Sarah och skrattar.

Vilka frågor har du på ditt bord som miljösamordnare?

– Utgångspunkten i arbetet med miljöfrågorna bottnar ju i stadens övergripande klimatmål, att Helsingborgs stad ska vara klimatneutralt 2030, säger Sarah.

– Min uppgift är att vara ett stöd till Matomsorg och förvaltningen i stort i vårt miljöarbete, men jag jobbar också med frågor som rör livsmedelshygien och matsvinn.

Och hur ser arbetsvardagen ut för dig?

– Jag är ett stöd till främst kökspersonalen i tillagningsköken och undersköterskor på vårdboendena för att hjälpa dem att följa de riktlinjer som finns kring livsmedelshygien, det vill säga att maten hanteras på rätt sätt, berättar Sarah.

– Mycket i arbetet handlar om att utbilda och stötta. Jag stöttar även andra yrkesroller på förvaltningen som enhetschefer och administration så att de har rätt förutsättningar att kunna följa de riktlinjer som finns. Men också se till att de har kunskap och verktyg för att kunna jobba med miljöfrågor som matsvinn.

När nya verksamheter är på väg att starta kan Sarah bistå med att skapa ett egenkontrollprogram. Det används för att se till att lagstiftningen följs, för god livsmedelssäkerhet.

– Mitt arbete handlar också mycket om samverkan med andra förvaltningar. Oftast stångas man ju med samma frågor kopplat till miljö och hållbarhet.

Vad har vi för miljöfrågor inom vård och omsorg?

– De största frågorna som vi kan jobba med är framförallt matsvinnet, inköpen, hanteringen av vårt avfall och att vi återanvänder så mycket som möjligt, säger Sarah.

– Matsvinnet är en stor del eftersom vi serverar måltider ett par gånger om dagen alla dagar i veckan. Där är vi på gång med att få till fler och bättre mätningar av hur mycket som kastas. Vi vill ju att mer mat ska hamna i magen.

– Sedan är det också viktigt att vi följer lagen om upphandling när vi ska köpa något. Då säkerställer vi att vi handlar av företag som är godkända av staden. Numera har vi ju även avtal med företag som jobbar med återbruk av kontorsmöbler, vilket är jättebra och något vi ska utnyttja.

Återanvänd i första hand

Sarah har varit på en liten turné för att se över skyltarna som hänger ovanför sorteringskärlen runtom på förvaltningen.

– En förhållandevis enkel åtgärd är att vi ser till att vi har rätt förutsättningar att sortera rätt.

Sarah pekar på en bild av en trappa som visar hur vi ska tänka i relation till vårt avfall.

– Om vi tar exemplet möbler, så kan vi se i avfallstrappan att förutom det förebyggande arbetet med att minska mängden avfall så är det cirkulära viktigast, det vill säga återanvända sådant som redan är producerat. Sedan kommer steget att återvinna saker på rätt sätt, och i sista hand kastar vi det som restavfall till förbränning, säger Sarah.

Hur långt har vi kommit?

– Vi har många bra arbeten på gång nu, och störst fokus är på matsvinnet. Mycket som nu är i startgroparna kan på sikt bidra till att vi blir mer hållbara, berättar Sarah.

Över 100 kollegor, undersköterskor och med andra yrkesroller inom omvårdnad, är måltidsombud på förvaltningen. Numera ingår även frågan om matsvinn och miljö i ombudens roll.

– Det är jättebra att rollen har kopplats ihop med miljöfrågorna. Jag och min kollega Josefine Börjesson, som är måltidsutvecklare, driver tillsammans ett nätverk med ombuden.

Tillagningsköken Borgvalla, Lundhagen och Åbrädden började mäta sitt kökssvinn med start förra året på Matsvinnets dag. Och snart är det dags för köket Kungshult att börja mäta sitt kökssvinn varje dag.

– Det behöver mätas för att synas, och för att vi i förlängningen ska kunna koppla på åtgärder. Och det är sådan mätning som jag kan hjälpa till med, säger Sarah.

Matsvinns-sprint och föreläsning om en hållbar framtid

– Till hösten kommer vi att anordna en matsvinns-sprint med Malin Remmerfors, tjänstedesigncoach på förvaltningen. Då ska vi bjuda in fler olika yrkesroller och tillsammans klura ut hur fler ska börja mäta sitt matsvinn.

– Precis som förra året så är vi också med och anordnar Sustainable tomorrow här på förvaltningen. Det är ett nätverk som samlar ihop människor på olika arbetsplatser där man gemensamt tittar på en föreläsning för att sedan bryta ned det som sägs och applicera det på vår förvaltning. Ju fler vi är som kan komma med goda idéer ju bättre är det, säger Sarah.

Inbjudan kommer till båda evenemangen, så Sarah uppmanar alla att hålla utkik.

Hållbara tips – och välkommen med egna idéer

Sarah beskriver att det finns två perspektiv på miljöarbetet, dels är det förvaltningsövergripande perspektivet. Men så finns det ju också medarbetarperspektivet.

Om du som medarbetare funderar över vilka saker som du kan göra, har Sarah några tips.

– Om du ska till möten som är kortare sträckor kan du bidra genom att gå, cykla, ta elbil eller buss. Om du ska beställa något, var noga med att det du handlar kommer från stadens upphandlade leverantörer. Och när du ska kasta något, se till att det sorteras rätt.

– Allas insatser, stora som små, är lika viktiga. För om vi är många som gör det så blir det ju stor skillnad, säger Sarah.

Har du en idé om hur vi kan bli mer klimatsmarta?

Välkommen att höra av dig till Sarah, sarah.strandh@helsingborg.se

Avbryt
Du behöver logga in för att kunna lämna en kommentar.

Den här länken kan inte nås på ditt nuvarande nätverk. Systemet du försöker nå är endast tillgängligt genom en säker, auktoriserad anslutning.

För att få åtkomst behöver du antingen vara ansluten till nätverket på en specifik plats, som ett kontor, eller använda en säker anslutningsmetod, som en VPN.

Vänligen säkerställ att du är ansluten till rätt nätverk för att fortsätta.