Matomsorg rustar för framtiden
Matomsorg har förändrat sin organisation. Redan i höstas beslutade verksamhetschef Sandra Bengtsson att matomsorg behövde struktureras om, framför allt för att ta hand om förvaltningens nya uppdrag från nämnden. Sedan årsskiftet har fyra personer börjat och numera är enheten även uppdelad i två inriktningar: miljö och hälsa samt tillagningskök.
– Förvaltningen fick ett utökat uppdrag av nämnden att vi ska jobba mer proaktivt med mat och nutrition (näringslära) i form av att förvaltningen ska ha två dietister, säger Sandra Bengtsson. Staden har sedan tidigare haft en önskan om att någon på förvaltningen tar ett grepp om vårt miljöarbete och samtidigt slutade vår svinnovatör som jobbat med matsvinnet. Då blev det ett bra läge att tänka till och göra en större förändring.
Två inriktningar för matomsorg
Matomsorg har därför delat upp sig i två inriktningar. Våra tillagningskök på Åbrädden, Borgvalla, Kungshult och Lundhagen bildar en gren där Ann Gredander är ny operativ kostchef. Här ligger fokus på att laga och leverera måltider till våra hyresgäster samt måltidsutveckling.
– Vi ska fortsätta jobba med att leverera mat av hög kvalitet, säger Ann Gredander. Vi kommer under året att börja leverera till fler äldreboenden och vi behöver se över hur dessa ska in i vårt flöde.


Sedan 2020 har förvaltningen en måltidsutvecklare, Josefine Börjesson. Josefine stöttar både beställare och tillagningskök med vårt kostdataprogram Mashie, samt är en stor del av att driva vårt nätverk för kostombud inom vårdboendena samt bidrar med guldkanter och inspiration.
Den andra inriktningen, miljö och hälsa, har fokus på nutrition, utbildning, miljöarbete och livsmedelshygien för hela förvaltningen. Här finns miljösamordnare/svinnovatör, två dietister och en administratör. Jenny Håkansson är strategisk kostchef.
– Alla våra uppdrag är nya vilket gör att de kommer att formas utifrån de behov som verksamheterna har, säger Jenny Håkansson. Eftersom vi arbetar för hela förvaltningen är det viktigt att vi träffar verksamheterna och diskuterar deras vardag. Först då kan vi se hur vi kan bidra till att göra det bättre för både kunder och medarbetare.




Cornelia Backfrost och Teresa Olefeldt är våra dietister som redan är ute på uppdrag. De kommer främst att jobba med att utbilda våra medarbetare i kost och nutrition för våra kunder och hyresgäster. De kommer även att arbeta med kompetenshöjning hos våra köksmedarbetare inom specialkost och konsistensanpassade måltider.
Sedan den 6 mars 2023 har förvaltningen också en miljösamordnare på plats, Sarah Strandh. Sarah är redan igång med att se över förvaltningens utbildningar i livsmedelshygien. Hon kommer också att arbeta med vårt gemensamma mål att minska vårt matsvinn. Sarah blir också förvaltningens representant i stadsgemensamma miljöprojekt.
Läs mer om Matomsorg och vilka som jobbar där på vårt intranät.
