Brottsförebyggande arbete
Helsingborg ska upplevas tryggt och vara säkert. Det är en av stadens inriktningar för mandatperioden 2022–2026. Arbetet bedrivs under namnet Tryggare Helsingborg. Att det är en inriktning betyder att alla stadens verksamheter ska bidra.
Det är stadens välfärdsarbete som skapar grunden för trygghet och säkerhet. Det handlar bland annat om fungerande omsorg, trygga stadsmiljöer, god utbildning, möjlighet till sysselsättning och olika former av stöd.
Utöver det genomför staden, som komplement, direkta insatser kopplade till säkerhet och trygghet. Säkerhetsinsatserna minskar den faktiska risken att utsättas för brott och ordningsstörningar. Trygghetsinsatserna förbättrar upplevelsen av den egna och andras säkerhet.
Arbetet utgår från en kartläggning av identifierade problem och dess orsaker, för att följas av konkreta åtgärder. Kriminalitet och otrygghet är komplexa samhällsutmaningar, vilket kräver samverkan både inom staden och med andra aktörer.
Tryggare Helsingborgs organisation
Säkerhets- och trygghetsarbetet bedrivs under samlingsnamnet Tryggare Helsingborg. Tryggare Helsingborg har en organisation som består av:
- en politisk beredning
- en ledningsgrupp (förvaltningsdirektörer, lokalpolisen, räddningstjänsten, samt direktörer för stadens bolag)
- ett nätverk för processledare
Lägesbild och aktivitetsplan
Vartannat år tar staden fram en strategisk lägesbild. Den beskriver de aktuella utmaningarna och ligger till grund för den årliga åtgärdsplanen.
Åtgärdsplanen är stadsövergripande och innehåller de identifierade problemen samt deras troliga orsaker. I åtgärdsplanen finns konkreta och mätbara mål, hur ansvarsfördelningen ser ut och uppföljningsanvisningar. Åtgärderna genomförs inom ordinarie verksamhet, antingen i befintliga samverkansgrupper eller tillfälliga arbetsgrupper.