Karensdagen ersätts av karensavdrag – det här innebär de nya reglerna
Från 1 januari 2019 gäller nya regler för karens vid sjukdom. Nu spelar det inte längre någon roll vilken dag eller när på dagen du blir sjuk. Syftet är att karensen ska bli mer rättvis, framförallt för dig med oregelbunden/koncentrerad arbetstid.
De nya reglerna innebär att karensdagen ersätts av ett karensavdrag som motsvarar 20 procent av en genomsnittlig arbetsveckas sjuklön. Det betyder att oavsett hur arbetstiden är förlagd, blir beräkningen för avdraget lika för alla. Det spelar alltså inte längre någon roll vilken dag eller när på dagen du blir sjuk.
Då:
Dag 1: Karensdag, ingen lön första dagen. Dag 2-14: Sjuklön = 80 % av lönen.
Nu:
Dag 1-14: Sjuklön = 80 % av lönen minus karensavdrag som motsvarar 20 % av sjuklönen under genomsnittlig arbetsvecka.
För dig som arbetar regelbundet lika många timmar varje dag och är sjuk en hel dag blir karensavdraget lika stort som vid tidigare karensdag. För dig är den största förändringen att det inte längre spelar någon roll när på dagen du blir sjuk. Om du till exempel blir sjuk efter halva arbetsdagen och fortsätter att vara sjuk dagen efter kommer karensavdrag även göras dag två till dess att du fått ett avdrag som motsvarar fullt karensavdrag. Om du däremot är tillbaka i arbete igen dag två blir karensavdraget inte högre än sjuklönen för dag ett.
För dig som arbetar oregelbunden/koncentrerad arbetstid blir avdraget mer rättvist än tidigare eftersom det beräknas på en genomsnittlig arbetsvecka istället för den dagen du blir sjuk. Du riskerar alltså inte längre att förlora en stor del av din inkomst om du blir sjuk under en dag med ett långt arbetspass.
Mer information
Mer information om karens och ersättning vid sjukdom finns på sidan Sjukdom.