Läs och inspireras av Dunkers HBTQ-arbete
Våren 2016 blev Dunkers kulturhus, som första arbetsplats i Helsingborgs stad, HBTQ-certifierade. Processen startade hösten 2015 med en utbildning som fortlöpte under 6 månader och omfattade fyra utbildningstillfällen för all personal.
Läs intervjun och inspireras av deras arbete!

”Det finns inte någonstans där detta inte är viktigt”
Våren 2016 blev Dunkers kulturhus, som första arbetsplats i Helsingborgs stad, HBTQ-certifierade. Något år tidigare hade Hans Simonen, producent på Dunkers, föreslagit för dåvarande kulturchefen att HBTQ-certifieringen skulle passa Dunkers.
–Det är viktiga frågor som berör oss och jag funderade på hur vi skulle kunna jobba med frågorna och fastnade då för RFSL:s utbildning gällande HBTQ, säger Hans.
Hösten 2015 startade de sin utbildning som fortlöpte under 6 månader och omfattade fyra utbildningstillfällen för all personal och våren 2016 blev Dunkers certifierade.
– Man får ett diplom, men det är inte därför man gör det. Det är en bra utbildning!
Hans upplever att alla medarbetare har varit positiva till utbildningen. Utbildningen var omfattande och det fanns mycket att lära. Det handlade inte bara om HBTQ-frågor utan även tillgänglighet och diskriminering över lag.
– Det man lär sig går att applicera på allt och man kan alltid bli bättre. Utbildningen vidgade våra perspektiv.
Medarbetarna på Dunkers kunde snabbt se att det fanns stora behov av att arbeta med dessa frågor. Arbetet resulterade bl.a. i att man utsåg en HBTQ-grupp som driver frågan och ser till att arbetet hålls levande. Man gjorde också en kartläggning som resulterade i checklistor för arbetet. En utmaning blev att få ledningen att driva på frågorna.
–Det krävs ett engagemang från berörda chefer. Här får cheferna rapportera tillbaka till oss, så att vi vet att det händer något.
HBTQ-gruppen träffas en gång per månad och följer upp arbetet. Dessutom har Dunkers numera HBTQ/tillgänglighet som en stående punkt på arbetsplatsträffarna. Största vinsten för arbetsplatsen är att fler ska kunna känna sig välkomna på Dunkers.
– Och jag har lärt mig saker som jag kommer att ha med mig resten av livet.
På frågan vad han skulle vilja skicka med till andra arbetsplatser som står inför att påbörja ett arbete kring mångfald svarar Hans att det måste finnas utrymme att arbeta med frågorna.
– Det räcker inte att bara dra igenom det på en eller två arbetsplatsträffar. Man behöver hitta ett forum för frågorna.
Utbildningen har upplevts som inspirerande för både medarbetare och chefer och ligger nu i bakhuvudet i allt jobb de gör. Utbildningen var ett startskott för ett större arbete.
– Det är definitivt en fråga för alla medarbetare i Helsingborgs stad. Det finns inte någonstans där detta inte är viktigt. Jag skulle gärna se att staden satsade ännu mer på dessa frågor, avslutar Hans.