Skoldatatek och assisterande lärverktyg

Med rätt bemötande och rätt verktyg kan vi förbättra förutsättningarna för elever i behov av särskilt stöd och hjälpa dem att lyckas, lära och utvecklas i skolan!

Assisterande lärverktyg kan vara till stor hjälp i lärandet för dina elever med bland annat läs- och skrivsvårigheter och/eller koncentrationssvårigheter. Assisterande lärverktyg är program och hjälpmedel som gör lärandet tillgängligt för våra elever i Helsingborgs stads skolor till exempel inlästa läromedel, talsyntes, rättstavningsprogram m.m. Lärverktygen är kostnadsfria för din skola, eftersom vi har kommunlicens eller kommunabonnemang.

I Skolportalen loggar eleverna in för att komma åt:

  • inlästa läromedel/Begreppa för årskurs 1 i grundskolan till gymnasiet och en del lättläst skönlitteratur (Inläsningstjänst)
  • animerade filmer i olika ämnen på flera språk för årskurs 7-9 (Studi)

Råd och stöd till pedagoger om assisterande lärverktyg och pedagogiska program

Skoldatateket är en del av Pedagogiskt center som hjälper dig med råd och stöd kring vilka assisterande lärverktyg och pedagogiska program som kan vara lämpliga för dina elever. Vi hjälper dig även med utbildning, utprovning och anpassning av assisterande verktyg samt pedagogisk och teknisk support, så att du enkelt kan komma igång med dina elever.

Vid frågor, vänligen maila pedagogisktcenter@helsingborg och ange Skoldatateket i ämnesraden, så hör vi av oss för att komma överens om hur vi kan stötta dig med rätt verktyg för dina elever.