Jonas Paulsson, Johan Hansen och Johan Husgafvel på skol- och fritidsförvaltningen

Jonas Paulsson jobbar som chef och Johan Hansen och Johan Husgafvel som teamchefer på Måltidsservice, skol- och fritidsförvaltningen. De är nominerade till utmärkelsen årets klimathjälte.
Jonas Paulsson har tillsammans Johan Hansen och Johan Husgafvel gjort Helsingborgs kommunala skolors mat hållbar i nivå med vad WWF säger är en hållbar nivå och maten är fortsatt i förändring för att hitta nya klimatsmarta råvaror och livsmedel. De har tagit modiga beslut för att genomgripande förändra skolmaten för att den inte ska vara mer miljöbelastande än nödvändigt. Samtidigt har skiftet inneburit en mer hälsosam meny för eleverna i den kommunala skolan.
Nomineringstext
Beskrivning av hur personen/gruppen/initiativet uppfyller kriterierna för utmärkelsen årets klimathjälte.
Beskriv hur personerna/initiativet bidrar till positiva klimateffekter, kopplat till minst ett av klimat- och energiplanens utsläppsområden
Arbetet med den hållbara skolmaten har bidragit till minskade utsläpp av växthusgaser (klimatutsläpp och resursanvändning i balans) och har också förändrat Måltidsservice konsumtion av livsmedel.
Klimatpåverkan från maten har sänkts från 2,1 CO²-ekvivalenter/kg livsmedel till dagens låga nivå på 1,25 CO²-ekvivalenter/kg livsmedel.
Beskriv hur personerna/initiativet visar på kreativitet och nytänkande i utvecklingen av metoder, teknologier eller praxis som stödjer Helsingborgs klimatmål
Hela menyn har setts över i omgångar och maträtterna har gjorts mer hållbara, det har krävt en hel del testande och massor av kreativitet. Allt nötkött har plockats bort på menyn och även gris och fågel har minskat till fördel för mer baljväxter och grönsaker i rätterna i kombination med växtbaserade köttsubstitut.
Beskriv hur personerna/initiativet aktivt engagerar olika intressenter såsom näringsliv, akademi, offentlig sektor och/eller invånare
Genom att efterfråga alternativa proteiner och nya innovationer inom livsmedelsbranschen har livsmedelsleverantörerna också påverkats och fått driva utvecklingen framåt för att kunna möta efterfrågan.
Beskriv hur personerna/initiativet har potential att skapa värde för många (skalbarhet)
Väldigt god potential att sprida Helsingborgs proteinskiftesresa till andra kommuner och just nu ingår Måltidsservice i ett projekt tillsammans med Beteendelabbet för att ta fram en verktygslåda med tips och idéer för ett lyckat proteinskifte i skolan, för att kunna sprida arbetet till fler som förhoppningsvis kan göra en liknande resa.