Linda Bjarle på stadsledningsförvaltningen
Linda Bjarle arbetar som livsmedelscontroller på inköpsenheten, stadsledningsförvaltningen. Hon är vinnare av utmärkelsen årets nytänk i kategorin nytänk.
Som livsmedelscontroller på inköpsenheten arbetar Linda med att genomföra, implementera och följa upp stadsövergripande livsmedelsupphandlingar till ett värde av ca 80 mkr/år. Hon arbetar strategiskt med hur vi genom våra inköp kan vara med och förändra och driva utvecklingen framåt.
Vinnare av 2021 års utmärkelse Årets nytänk i kategorin nytänk
Juryns motivering: Med ett nytt sätt att använda teknik inspirerar Lindas arbete. Nytänket är förutom innovativt även unikt och framförallt skalbart. Genom Lindas arbete kan vi se fram emot en mer hållbar matupplevelse för våra barn och äldre i Helsingborg men även en möjlighet att påverka livskvalitén globalt.
Se en film från prisutdelningen av årets nytänk
Så här säger personerna som har föreslagit Linda till årets nytänk:
”Linda Bjarle utmanar både tankebanor och arbetssätt genom att testa en ny teknik för spårning av livsmedel. Genom testet gör hon Helsingborgs stad till den första kommunen som använder blockkedjeteknik för att få in data och en korrekt bild av var fisken som vi serverar till våra barn och äldre på skolor och vårdboenden har simmat, fiskats upp, fileats och packats någonstans. Det är svårt att kontrollera fullt ut att våra livsmedel följer de höga krav vi sätter upp och vi och många kommuner med oss är vana att luta oss på certifieringar av olika slag. Med hjälp av den nya tekniken kan vi få nya möjligheter att minska miljö- och klimatpåverkan i kedjan från jord till bord. Linda driver skickligt igenom testet och möter alla små och större utmaningar och frågetecken på vägen med nyfikenhet och mod och visar samtidigt på möjligheterna som kommer med att kombinera datadrivet innovationsarbete och hållbarhetsarbete.”
”Att spåra varifrån torsken staden köper in kan låta litet. Om vi skrapar lite på ytan är det ett initiativ som kan skapa stora ringar på vattnet. Linda Bjarle på Inköpsenheten driver ett initiativ där blockchain-teknik används för att spåra torskens väg från hav till våra bord. Det är Helsingborg först i världen med att prova. Blockchain-tekniken säkrar att all information som samlas in är verifierad, men också att den inte kan ändras eller tas bort av någon annan aktör på vägen. Under initiativets gång har Linda upptäckt att fisken vi köper fryses in i Norge, skickas till Kina där den tinas upp och filéas, för att sedan skickas till oss. Hållbart? Inte särskilt. Dessutom vill Kina inte låta oss spåra information om fisken som hanteras hos dem. Därför har Linda hittat en annan aktör, med spårbarhet i hela kedjan, som arbetar med hållbart fiske på många plan. I höst ska vi få fisk levererat från dem för första gången. Initiativet gör att vi kan skapa reell förändring i livsmedelsbranschen – genom vår köpkraft som stor kommun. Vi kan helt enkelt pressa leverantörer till att bli mer hållbara när vi väljer bort fisk som exempelvis skickas till Kina. Samtidigt främjar vi aktörer som är mycket mer klimatsmarta, och vi får gladare fisk på våra bord. Andra uppsidor med initiativet:
- Det är skalbart till tusen! Samma teknik kan användas för att spåra och samla in information om andra typer av livsmedel
- Effektivare avtalsuppföljning och precisare kravställan för framtida upphandlingar
- Minskar korruption i branschen (just torsken är en eftertraktad råvara som är korruptionsutsatt)
- Ökar vår medvetenhet och kunskap om maten, vilket gör att vi kan känna oss trygga med att det är schysst mat på våra tallrikar
- Informationen som samlas in kan användas i pedagogiskt syfte på skolor, genom VR skulle vi kunna förflyttas till skeppet där torsken fiskades – innovationen kan alltså leda till mer innovation
HEJA LINDA!”