Magnus Ohlsson på Öresundskraft

NZ
Nathalie Zarrabi

Magnus Ohlsson arbetar som teknisk chef på Öresundskraft AB. Han är vinnare av utmärkelsen årets nytänk i kategorin miljökliv.

Som teknisk chef för fjärrvärme- och fjärrkylanät arbetar Magnus med tekniska bestämmelser både internt och i branschorganisationen energiföretagen. Han är också teknisk specialist på distribution och håller i olika speciella förstudier och projekt. Förutom det arbetar han som utvecklare och innovatör.

Vinnare av 2021 års utmärkelse Årets nytänk i kategorin miljökliv

Juryns motivering: Med en innovativ idé och en lösning som ligger helt i linje med nutiden och med framtiden, skapar Magnus mervärde för alla stadens invånare. Hans arbete sparar på miljön, ekonomi, resurser och sprider hopp och bygger förtroende för Öresundskrafts arbete.

Se en film från prisutdelningen av årets nytänk

Den här delen av hemsidan visar innehåll från YouTube. Genom att fortsätta godkänner du GDPR och Sekretesspolicyn.

Så här säger personen som har förslagit Magnus till årets miljökliv:

”Öresundskraft har ett Fjärrvärmenät som började byggas på 1960 talet och dessa ledningar är i drift fortfarande. Att byta ut alla dess nedgräva rör och ledningar skulle kosta 11,2 Miljarder kronor i 2021 års penningvärde. Vi reinvesterar för närvarande för 35 Miljoner kronor/år. Detta innebär att det tar 320 år innan nätet är utbytt. Med denna omöjliga ekvation har Magnus varit drivande i arbetet med att ’digitalisera’ Öresundskrafts fjärrvärmenät. Detta gör att vi hela tiden har koll på hur nätet mår och vad som behöver åtgärdas. Därför kan vi åtgärda fel i tid och på så sätt behöver vi inte byta ledningar som är i bra skick trots att de är gamla. Därmed minskas miljöpåverkan väsentligt. Dels påverkas inte stadsmiljön för våra invånare då vi inte gräver upp gatorna, dels har vi inga utsläpp från entreprenadmaskiner och vi behöver inte köpa nytt material som behöver framställas (stål och plast), Sist men inte minst säkrar vi en framtida leverans och lönsamhet av den för miljön så viktiga fjärrvärmen.”

Den här länken kan inte nås på ditt nuvarande nätverk. Systemet du försöker nå är endast tillgängligt genom en säker, auktoriserad anslutning.

För att få åtkomst behöver du antingen vara ansluten till nätverket på en specifik plats, som ett kontor, eller använda en säker anslutningsmetod, som en VPN.

Vänligen säkerställ att du är ansluten till rätt nätverk för att fortsätta.