Skogsgläntans förskola på skol- och fritidsförvaltningen

SNT
Sebastian Nordqvist Thulin

Skogsgläntans förskola på skol- och fritidsförvaltningen vann silver i utmärkelsen årets arbetsplats 2018/2019.

Vinnare av silver i 2018/2019 års utmärkelse Årets arbetsplats

Juryns motivering: Skogsgläntans förskola präglas av glädje, stolthet och engagemang. En arbetsplats där samarbete över gränserna skapar en inkluderande kultur med mycket värme och hjärta.

Så säger personen/personerna som har föreslagit förskolan till årets arbetsplats:

Vi har en härlig stämning på vårt jobb och lämnar ingen utanför. Om det är något som händer så pratar vi om det och reder ut det. Som kock på förskolan är jag ensam i köket. Men pedagogerna bjuder in mig i deras arbete och jag följer med deras olika teman i barngrupperna. Kommer jag med några idéer på vad vi kan göra så hänger pedagogerna på. Vi bollar idéer med varandra, pedagoger och kök. Vi har vår ”fredagsdrink” i köket där jag har gjort en smoothie som serveras på silverbricka och som personalen och även chefen kommer in och får. Jag gör ju även så att det räcker till barnen så de får ”drinken” serverad till mellanmålet. När det vankas nybakat bröd på förmiddagen så säger jag till personalen i huset som gärna kommer in och får en bit fralla med en kopp kaffe. Allt detta gör att vi har en bra sammanhållning och kan sträva åt samma håll! Vi jobbar hela huset med matsvinnet och har fått barnen att i princip varje dag äta upp det som de har tagit upp på sina tallrikar. På cirka 45 barn händer det att det kanske skrapas av 2-10 g på en vecka! och då är det för ALLA barnen. Varje år så fixar vi ute i vårt trädgårdsland där barnen är med och bestämmer vad vi ska odla. De får vara med och så, se växterna komma upp, vara med och skörda och sen tillaga alla saker vi fått. På det viset får de en helhet om kretsloppet och ser matens väg från jord till bord.

Skapa delaktighet och öppenhet i ett sammanhang av tydliga mål, rutiner och roller

Köket är hjärtat på arbetsplatsen. Där bjuds det på fredagsdrink (frukt/grönsakssmoothie) för kolleger och chef. Även kaffe o nybakade bullar vankas det då och då. Även föräldrar och chaufförer kan få smaka ibland. Vi har gjort egna lunchkuponger till föräldrarna för att bjuda in dem till att få se verksamheten och delta i lunchen.

Vi har alla olika ansvarsområde där vi sen hjälper varandra till att uppnå målen. Grön flagg är ett, Smartmat är ett annat.

Vi vill få med barnen så de blir delaktiga på ett naturligt sätt i vår verksamhet och lära dem att visa hänsyn och förståelse för varandra men även för vuxna personer och vår natur. Detta gör vi med hjälp av vårt system med indelade grupper och vår utemiljö där vi har trädgårdslandet och nära till skogen.

Ta eget ansvar för sin hälsa, livsstil och sätta gränser i vardagen

Det är viktigt att göra saker tillsammans. Vi har lag till vårruset och gör olika sammankomster. Våra APT blir ibland med lite grillning och fika. Vår chef är mån om att vi mår bra och har fått oss med på olika saker såsom dans, promenader med mera. Vi har även lite tävlingar oss emellan för att vara mer aktiva på fritiden.  På denna arbetsplatsen ställer vi upp för varandra och har förståelse då man kanske inte är på topp. Vi läser av varandra och ger en behövlig kram eller avlastning. Vi vet att vi har chefen bakom oss vad som än händer och hon kan även gå in och säga stopp om hon märker att det blir för mycket på jobbet för att hålla balansen i vardagslivet.

Utveckla vår verksamhet, våra kompetenser och prova på nya arbetsuppgifter

Vi vill hela tiden framåt för att hänga med i utvecklingen och kan visa upp och lära ut det till barnen. Chefen är uppmärksam på det och har ordnat med kompetensutveckling genom till exempel resa till Italien för att se hur de jobbar med Reggio Emilia där. Köket är nominerad till White guide junior och strävar efter att bli Smartmat-certifierad. Skånemejerier har varit här och gjort reportage om vårt arbete med måltidspedagogik och hur vi jobbar ihop gemensamt kök och pedagoger. Pedagogerna går kurser och visar och lär ut till varandra för att utveckla arbetet med IKT i förskolan.

Respektera och ta tillvara varandras olikheter

Vi lyfter ofta varandra och tar hjälp av varandra. Det kan även vara privata saker som vi kollar av på fritiden.

Ge och få löpande feedback på arbetsplatsen, där framgångar uppmärksammas

Vi delar alltid med oss av idéer och tips till varandra. Bollar tankar och tar fram det som passar bäst för verksamheten. Vi pushar varandra och trixar med scheman och tider om det är till exempel en kurs som någon vill gå.

Den här länken kan inte nås på ditt nuvarande nätverk. Systemet du försöker nå är endast tillgängligt genom en säker, auktoriserad anslutning.

För att få åtkomst behöver du antingen vara ansluten till nätverket på en specifik plats, som ett kontor, eller använda en säker anslutningsmetod, som en VPN.

Vänligen säkerställ att du är ansluten till rätt nätverk för att fortsätta.