Arbetsanpassning och rehabprocess

Stadens rehabprocess handlar om att förebygga ohälsa och sjukfrånvaro och att arbeta för att den som drabbats av ohälsa ska kunna återgå till arbetet på ett hållbart sätt. Syftet med processen är att skapa förutsättningar för ett hållbart arbetsliv för stadens medarbetare.

Stadens rehabprocess består av tre områden – alla med målet att du ska ha ett hållbart arbetsliv. Det första steget handlar om att förebygga ohälsa och sjukfrånvaro och startar vid tidiga tecken på ohälsa, till exempel upprepad korttidssjukfrånvaro, eller om du som medarbetare själv tar initiativ till det. Det andra steget startar när du har en ohälsa/sjukfrånvaro som kräver utredning och åtgärder innan du kan komma tillbaka i arbete. Det tredje steget har fokus på uppföljning, lärdomar och avslut av rehabprocessen.

I alla tre stegen har du regelbunden och uppföljande kontakt med din chef. Om du vill veta mer om rehabprocessen hittar du fördjupad information om de olika stegen på sidan Stöd för chef: Rehabprocessen.

Arbetsanpassningar för ett hållbart arbetsliv

En central del i rehabprocessen är arbetsanpassning. Arbetsanpassningar kan vara både förebyggande och åtgärdande och handlar om att genomföra anpassningar i arbetsmiljön för att antingen undvika ohälsa och sjukfrånvaro, eller för att möjliggöra en hållbar återgång i arbetet efter sjukfrånvaro.

Anpassningar i arbetet görs i dialog mellan dig som medarbetare och din chef. Exempel på anpassningar kan vara:

  • särskild arbetsutrustning, till exempel ergonomiska/digitala hjälpmedel
  • anpassade arbetsuppgifter
  • anpassade arbetstider
  • förändrad arbetsfördelning
  • tillfälliga arbetsuppgifter under en viss period
  • deltidsarbete

Arbetsanpassningarna kan vara tidsbegränsade eller varaktiga. Din chef kan ansöka om bidrag till arbetshjälpmedel från Försäkringskassan.

Rutin för dig som är i behov av arbetsanpassning

Om du upplever att du har behov av arbetsanpassning ska du berätta om det för din chef som bjuder in till ett omtankesamtal. Din chef ska också själv ta initiativ till ett omtankesamtal när du har haft upprepad korttidssjukfrånvaro eller om hen ser tidiga signaler på ohälsa. Frågor om hälsa och arbetsanpassning kan givetvis tas upp i andra samtal också, till exempel medarbetarsamtalet.

Under omtankesamtalet pratar du och din chef om din arbetssituation och vilken typ av anpassningar i arbetet som skulle vara möjliga för att hjälpa dig. För att skapa ett framgångsrikt samtal är det viktigt att både du och din chef är aktiva i att lyssna och berätta.

Kom ihåg att din chef har ansvar för att ta hänsyn till hela arbetsgruppen, vilket kan innebära att din arbetsanpassning kan behöva justeras utifrån allas arbetsmiljö.

Gör en självskattning

Suntarbetsliv har tagit fram en självskattning av krav och förmåga som du kan göra för att se om det finns delar i arbetet som kan behöva anpassas. Resultatet av självskattningen kan användas som stöd i omtankesamtalet mellan dig och din chef.

Frågorna rör arbetets kognitiva, emotionella, sociala och fysiska krav. Skattningen går ut på att du graderar hur du upplevt kraven i ditt arbete den senaste tiden, och hur din förmåga känns i relation till dessa krav.

Du kan sedan välja att spara ner svaren på testet om du vill. Suntarbetsliv lagrar inte några testsvar.

Starta självskattningen

Den här länken kan inte nås på ditt nuvarande nätverk. Systemet du försöker nå är endast tillgängligt genom en säker, auktoriserad anslutning.

För att få åtkomst behöver du antingen vara ansluten till nätverket på en specifik plats, som ett kontor, eller använda en säker anslutningsmetod, som en VPN.

Vänligen säkerställ att du är ansluten till rätt nätverk för att fortsätta.