Detta är stadens ansvar när det gäller flyktingmottagandet
Migrationsverket har bett kommunerna om hjälp med sängplatser åt flyktingar. ”Vi i staden har nu anmält över 200 platser till Migrationsverket”, säger Jasmina Cacan, strategisk utvecklare för migration och etablering.
Många anställda undrar vem som ansvarar för vad när det gäller flyktingmottagandet. Vi ställde några frågor till Jasmina Cacan, strategisk utvecklare för migration och etablering på arbetsmarknadsförvaltningen.
Vad är stadens roll i nuläget?
– Det är viktigt att betona att det är Migrationsverket som ansvar för stödet till flyktingarna som kommer från Ukraina, det gäller både ekonomiskt stöd och hjälp med boende. Det gäller samtliga flyktingar och asylsökande i Sverige. Helsingborgs stad har ett ansvar att ta emot de ensamkommande barn som Migrationsverket anvisar till Helsingborg. Vi har också ett ansvar att tillhandahålla skolgång för de barn som är under 18 år.
Allt fler flyktingar kommer till Sverige
Migrationsverket ser en ökning av antalet ukrainska flyktingar som kommer till Sverige och behöver boende. Myndigheten har därför bett samtliga kommuner om hjälp med så kallade evakueringsplatser. Det är en typ av tillfälliga bostäder för flyktingar och innefattar sängplatser i exempelvis idrottshallar, gymnastiksalar, och lägergårdar.
– Vi vill hjälpa till och har anmält över 200 evakueringsplatser till Migrationsverket. Vi har tagit fram platserna i samverkan mellan stadens förvaltningar, bolag och räddningstjänsten RSNV, som håller koll på brandskyddsfrågorna, säger Jasmina Cacan.
Vad är kommunens ansvar när det gäller barn på flykt?
– Kommunen har ett ansvar för ensamkommande barn samt att erbjuda skolgång till barn under 18 år. Det finns en god kapacitet med skolplatser i Helsingborgs stad. Staden jobbar andra nära myndigheter i frågan, och följer utvecklingen och prognoserna noggrant.
Hur kan vi göra prognoser för flyktingströmmen?
– Det är osäkra prognoser, eftersom det är svårt att uppskatta hur många personer från Ukraina som anlänt till Sverige och Helsingborg. Ukrainska medborgare är viseringsfria inom Schengenområdet. Det betyder att en ukrainsk medborgare har rätt att vistas i Sverige i upp till 90 dagar som turist, utan att anmäla sig till Migrationsverket. Migrationsverket gör bedömningen att många väljer att göra detta. Därför är det svårt att uppskatta hur många flyktingar som kommit, säger Jasmina Cacan.
Migrationsverket har registrerat strax över 4 000 ukrainska flyktingar sedan konflikten startade, men bedömer att det finns fler i landet. Nyligen fattade EU beslut om det så kallade massflyktsdirektivet, vilket innebär att ukrainska medborgare erbjuds omedelbara och tidsbegränsade uppehålls- och arbetstillstånd i EU i utan att söka asyl.
– Det återstår en del juridiska frågor om kommunens ansvar för personer som beviljats tillfälligt skydd enligt massflyktsdirektivet. Vi analyserar detta i nära samarbete med bland andra stadsjuristerna, länsstyrelsen, SKR och Migrationsverket. Vi har även en löpande dialog med kommuner som Malmö, Lund och Kristianstad, säger Jasmina Cacan.
Arbetet samordnas av arbetsmarknadsförvaltningen
Arbetsmarknadsförvaltningen samordnar stadens arbete med flyktingmottagning i nära samverkan med stadens andra funktioner. Berörda förvaltningar har kontinuerligt avstämningar varje vecka.