Kartkunskap & orientering
Kartteckenstafett
Tryck ut de karttecken du vill arbeta med. Dela upp eleverna i lag. Korten ligger med bilderna upp. Den första i laget som står en bit ifrån bilderna får ett kort där det t.ex. står “sjö”. Denna person ska då springa/gå till bilderna och para ihop ordet med rätt bild. Därefter får han/hon ett nytt kort som man lämnar till den som nu står först i ledet. Stafetten är slut när alla korten är färdiga.
Stjärnorientering
Det finns fem olika orienteringar och alla kontroller finns inom naturskolans tomtgräns. Varje orientering har sin färg vit, grön, blå, röd och svart bana. Det finns kartor till varje orientering och vid varje kontroll finns en järnstolpe med respektive banfärg på och en stiftklämma påsatt. När eleverna kommer till en kontroll ska de stämpla sitt startkort (finns i materialrummet) med början i ruta ett. Om du vill kan du starta fem elever samtidigt, alla börja på olika banor. Facit finns i materialrummet.
Man kan använda delar av Stjärnorienteringen som nattorientering om man hänger ut reflexer vid kontrollerna. Varje reflex har en bokstav på sig tanken är att samla in alla bokstäverna och därefter försöka finna vilket ord de bildar. Kontrollerna i Hjelmsjövik bildar ordet SPÖKRUNDAN. Kontrollerna på Söderåsen bildar orden SPÖKRUNDA och FICKLAMPA. En annan variant är att eleverna samlar in bokstäverna och kommer på så många ord som möjligt med hjälp utav dessa bokstäver.
Orientering utanför tomten (Hjelmsjövik)
I materialrummet finns kartor över Skåneporten. Rundan, som är 2,9 km börjar strax efter Lärkeholmsån. Det finns åtta kontroller utsatta på kartan. Du som lärare behöver sätta upp orienteringsskärmar med stiftklämmor som finns i materialrummet. Använd startkorten som är till Stjärnorienteringen och låt eleverna genomföra orienteringen.
Skattorientering
Använd er av de kartor som finns över tomten. Kartor finns i ledarrummet på Söderåsen och i materialrummet på Hjelmsjövik.
Rita in skatten t.ex. en frisbee med ett kryss och låt eleverna leta upp den i små grupper. Man kan sedan gå vidare med att låta en grupp elever gömma en skatt och rita in på kartan var den finns. Låt en annan grupp leta upp den.
Fotbolls/frisbee orientering
Använd er av de kartor som finns över tomten. Kartor finns i ledarrummet på Söderåsen och i materialrummet på Hjelmsjövik. Läraren ritar in siffror t.ex. 1 – 18 på kartorna. Elevgrupperna ringar in fem av dessa siffror på sin karta. Siffersumman av dessa nummer ska bli ett udda tal och minst 41. Siffersumman väljs för att få spridning på eleverna. De ska ta sig fram mellan siffrorna med antingen en fotboll eller frisbee med hjälp av kartan. Man kan då räkna antal passningar eller kast med frisbeen som behövs för att ta sig till de fem siffror som de valt.