Matematik
Hemlig bild med geometriska figurer
Låt eleverna arbeta i par. Eleverna samlar åtta pinnar var, tunna så de går att bryta av. Eleverna sätter sig med ryggarna mot varandra. En elev får ett kort med en geometrisk figur på. Denna elev ska nu berätta för den andra hur den ska bygga denna figur med sina pinnar, utan att tala om vad figuren heter. Den andra eleven får fråga om det behövs. När de är färdiga, låt dem titta på varandras figurer. Utveckla denna övning med att eleverna själva väljer att göra en figur där olika geometriska figurer sitter ihop, denna ska man sedan förklara så att den andra kan bygga figuren.
Hemliga kort
Dela in eleverna i par och ge dem ett tråg att samla naturföremål i. Ge dem kort med olika uppdrag eller uppgifter muntligt.
Förslag på uppgift:
Samla 12 saker: hälften ska vara bokollon och det ska vara lika många stenar som grenar
Bryta pinne
Dela in eleverna i par och låt varje par hämta en pinne i skogen. Pinnen ska kunna brytas av. Varje par får ett kort med ett bråktal på. Uppgiften är att bryta av en så stor del av pinnen som kortet anger.
Därefter stoppar man den avbrutna delen i fickan och byter den resterande delen av pinnen och bråkkortet med ett annat par. Man ska nu lista ut hur lång den ursprungliga pinnen var. Kontrollera med paret ni bytte med att det blev rätt.
Att uppskatta en ytas storlek med hjälp av naturföremål
Vid informella mätningar kan händer, fötter, markörer, löv, kastanjer, bönor m.m. utgöra enheter vid avståndsberäkningar men också när man vill uppskatta en ytas storlek. Detta är ju något som passar extra bra när man är utomhus!
Uppgift:
- Plocka 1-3 löv eller något annat naturmaterial och fundera över hur man kan mäta ytan på lövet?
- Kan man använda sig av något som finns ute i naturen, t.ex. småstenar i samma storlek.
- Hur många stenar tror eleverna behövs för att täcka lövets yta? Täck ytan tillsammans.
Mönster
Låt eleverna i smågrupper samla naturföremål och sedan sortera föremålen. Låt övriga grupper gissa hur de olika grupperna har sorterat. Prata om sortering, när sorterar man i det dagliga livet t.ex. sopor, olika karaktärer i datorspel.
Sen låter man varje grupp göra ett upprepat mönster och berätta om dessa.
Du som lärare gör ett mönster, lägg en liksidig triangel och sedan två liksidiga trianglar som nästa figur. Med hur många pinnar ökar man varje figur? Målet är att komma fram till 3x. Hur många pinnar har figur 100, 10 osv.
Tallinjen
Gör en tallinje på marken med hjälp av ett rep. Har du många elever kan du göra flera tallinjer, gärna olika långa, för att visa att längden inte spelar någon roll utan det är förhållandet mellan talen som är det viktiga. Ge varje elev kort med olika bråktal och låt eleverna ställa sig längs tallinjen i rätt ordning.
Fler övningar:
- Eleverna parar ihop sig med någon som har samma värde på sitt kort.
- Eleverna parar ihop sig och bildar talet 1.
- Låt eleverna para ihop sig slumpvis, räkna ut sin gemensamma summa och därefter ställa sig på tallinjen.