Smådjur i skog, sjö & bäck
Smådjur i skog
Tillverka småkrypsfällor dagen innan ni ska arbeta med temat småkryp. Placera ut fällorna på tomten och sätt ner en pinne med en siffra på vid din fälla. Allt material för att tillverka småkrypsfällor finns samlat i en låda (fråga husmor).
Töm era fällor dagen efter och studera småkrypen som ni fångat. Använd er gärna utav luppar när ni studerar djuren. Artbestäm djuren som ni fångat med hjälp av bestämningsnyckel och boken “Smådjur i skogen”.
Vill man inte göra fällor dagen innan kan man använda sig utav spadar, slaghåvar och förnasållar för att hitta småkryp på tomten.
Hur många olika sorters djur har ni hittat? Vilka djur har ni hittat flest av?
Låt eleverna sortera sina djur, andra grupper kan få gissa hur man valt att sortera sina djur. Vilka sätt kan eleverna komma på?
Välj sedan ett smådjur som varje grupp artbestämmer och skriver lite fakta om. Använd er gärna utav de små whiteboardtavlor som finns på naturskolan. Hur många ben har djuret? Hur många ögon har det? Hur ser ögonen ut? Hur rör det sig? Kan det göra någon form av ljud? Kan det flyga? Vilken djurgrupp tillhör djuret?
Vid artbestämning använd bestämningsnyckeln ”Smådjur på land” och böckerna “Vad jag finner i skogen” och “smådjur i skogen”. Låt slutligen eleverna redovisa om sitt djur och visa djuret för övriga grupper. Efter att man redovisat om sitt djur kan man försöka sätta in de djur man pratat om i en näringskedja eller näringsväv.
Smådjur i sjö & bäck
Dela in klassen i grupper om tre. Låt varje grupp få material som dom ansvarar för under passet.
Material:
- en vattenhåv
- en sil
- ett tråg
- 3 st små plastburkar
- en sked
Du som lärare tar med dig bestämningsnyckel för smådjur i sötvatten.
Vilka sorters djur hittar ni i sjön/bäcken? Hur många olika sorters djur hittar vi i vårt vatten? Innan eleverna börjar håva behöver man gå igenom att man måste ner i botten med håven och ta upp sörjan från botten för att få upp de smådjur som lever där. Låt därefter eleverna håva en stund.
Sedan kan man fortsätta med diverse sorteringsövningar. Då är plastburkar bra så att de kan flytta runt djuren efter hur de sorterar. Man kan till exempel sortera djuren efter hur många ben de har eller hur de tar sig fram.
Efter att eleverna håvat artbestämmer de sina djur som de hittat i sjön eller bäcken. Låt eleverna sedan välja ett vattendjur var som de skriver lite fakta om. Faktan ska vara baserad på elevernas observation av vattendjuret, till exempel:
- Hur många ben har det? (t ex. inga, sex, åtta, många)
- Hur rör det sig i vattnet? (går, slingrar, kryper, paddlar….)
- Har djuret spröt i bakändan?
- Vad är det för likheter och skillnader på de djur de hittat?
Vid artbestämning använd bestämningsnyckeln smådjur i sötvatten och böckerna “Vad jag finner i sjö och å” och “smådjur i sjö och å”. Låt slutligen eleverna redovisa om sitt djur och visa djuret i sin plastburk för övriga grupper. Efter att man redovisat om sitt djur kan man försöka sätta in de djur man pratat om i en näringskedja eller näringsväv.
Fler övningar med anknytning till smådjur:
Djuret i nacken: I lådan om småkryp som finns på naturskolan finns bilder på djur som man brukar hitta på tomterna. Gå igenom de djur som ni inte kommit i kontakt med under temat småkryp. Blanda bilderna på djuren och sätt ett kort i nacken med hjälp av en klädnypa på alla deltagarna. Därefter går det ut på att ta reda på vilket djur man har i nacken.
Samla ledtrådar genom att fråga ja och nej-frågor till vännerna. Ställ frågor som till exempel:
- Har jag 6 ben?
- Äter jag frön?
Om du vill göra leken efter att du håvat finns också bilder på smådjur som lever i sjö/bäck. Dessa finns i materialrummet på Hjelmsjövik och ledarrummet på Söderåsen.
36-leken smådjur: Dela in eleverna om 2-3 personer. Varje grupp ska ha ett eget lockrop. Lockropet används när gruppen ska samlas för att genomföra ett uppdrag. Ni behöver en eller två stora skumtärningar som finns på naturskolan. Det finns 36 färdiga uppdragskort i lådan om småkryp.
Häng upp de numrerade uppdragen på ett begränsat område på tomten. Häng upp uppdragen huller om buller. Låt varje grupp slå tärningen. Om det står 4 på tärningen får gruppen sprida ut sig och leta efter den lapp som det står 4 på. När någon i gruppen hittat lappen ropar hen gruppens lockrop. Alla andra i gruppen springer då dit och hjälper till att ropa tills gruppen är samlad. När alla är samlade genomför gruppen uppdraget. När uppdraget är godkänt av ledaren slås tärningen igen. Får gruppen en 3.a går den tre frågor framåt, det vill säga till nummer 7 (alltså 4+3=7). Fortsätt på samma sätt tills gruppen kommer till nummer 36 (tal över 36 gäller som 36)
Önskas ingen tävling kan grupperna börja om tills alla hunnit till 36.
Hur många ben: Samla eleverna i en cirkel. Ropa att alla blir en myra. Nu gäller det att ställa sig tre och tre med händerna på midjan framför så att det blir sex ben tillsammans. Kunde alla bli myror? Vilket djur blev det av benen som blev över. Tillbaka till cirkeln och ge ett nytt djur t.ex. gråsugga