Träd och knoppar
Natur-tian
Natur-tian går ut på att lära sig några av våra vanligaste träd. Träden finns numrerade på tomtområdet från 1 till 10. Med eller utan hjälp av bestämningsnycklar eller böcker ska ni ta reda på vad det är för träd. Kartan till Natur-tian finns i materialrummet på respektive Naturskola.
Det finns olika sätt att arbeta med Natur-tian. Ett sätt är att dela in eleverna i grupper och be varje grupp samla 8 olika blad. Be dem sortera bladen som de själva tycker är lämpligt. Låt sedan grupperna cirkulera. Grupperna ska nu komma på hur de andra sorterat. Därefter kan man låta eleverna artbestämma några av bladen.
Man kan också låta eleverna gå Natur-tian och sedan välja det vackraste bladet, det mest flikiga bladet och det blad som man tycker är mest runt. Dessa tre blad låter man sedan eleverna artbestämma. Här kan man ha fler eller färre alternativ.
Knoppar
I väntan på den ”stora grönskan” kan ni studera trädens knoppar. Använd er utav natur-tian som finns på naturskolan. Träden finns numrerade på tomtområdet från 1 till 10. Med eller utan hjälp av bestämningsnycklar eller boken “Trädens knoppar” ska ni ta reda på vad det är för träd genom att studera knopparna. Kartan till Natur-tian finns i materialrummet. Låt eleverna enskilt eller i grupp gå runt på tomten med hjälp av kartan och försöka identifiera våra vanliga träd.
Dela in eleverna i grupper och be varje grupp samla 5-6 olika knoppar (det är ok att ta en knopp från träden eftersom vi äger tomten). De ska sedan sortera knopparna som de själva tycker är lämpligt. Låt sedan grupperna cirkulera. Grupperna ska nu komma på hur de andra sorterat. Därefter kan man låta eleverna artbestämma några av knopparna.
Man kan också låta eleverna gå Natur-tian och sedan välja den vackraste knoppen, den knopp som är mest spetsig och den mörkaste knoppen. Dessa tre knoppar låter man sedan eleverna artbestämma. Här kan man ha fler eller färre alternativ.
Använd er gärna av lupparna för att studera knopparna ordentligt.
- Hur ser knoppen ut?
- Hur sitter knoppen, i par/udda?
- Hur ser knoppen ut inuti?
- Mät hur långt det är mellan knopparna på grenen.
Fler övningar med anknytning till träd och knoppar:
Kimslek: Lägg upp bladen/knopparna på ett vitt underlägg. Eleverna får sedan blunda medan du som ledare tar bort ett blad/knopp. Alla får titta och gissa vad som tagits bort. Ytterligare ett sätt att lära sig våra vanliga träd och deras blad/knoppar.
Burr: Lägg upp bladen/knopparna på ett vitt underlägg. Eleverna står i en ring runt. En elev ska titta bort. De andra bestämmer ett blad som är BURR. När det är klart får den eleven som tittade bort åter titta och peka på ett blad i taget. De andra säger “Ek går bra” och så vidare tills hen pekar på BURR-bladet. Då skriker alla BURR och nästa elev får titta bort.
Träd/knoppbingo: Låt eleverna göra (i grupp) sin egen bingobricka med de träd ni arbetat med. Bingobrickan kan man rita på marken. Varje grupp får hämta nio blad/knoppar var och lägga dem i 3 x 3 rutor (se bild till höger). När du som ledare säger en knopp får den gruppen hålla upp knoppen och ta bort den från sin bricka. Den som först fått en tom rad har fått bingo.
Måla med blad: Välj några blad med stora nerver. Måla bladets undersida med ett tunt lager vattenfärg och pressa sedan bladet försiktigt mot ett rent, vitt pappersark. Bladets form kommer att framträda på pappret. Skriv ner namnet på vilket blad det är.