Första hjälpen och krisstöd

När en olycka eller krissituation inträffar är det viktigt att agera snabbt. Varje arbetsplats ska ha beredskap och rutiner för första hjälpen och krisstöd.

Första hjälpen

Med första hjälpen menas de hjälpinsatser som måste genomföras direkt då en person blivit skadad eller akut sjuk. Det kan exempelvis vara att hålla en person vid liv fram till att ambulansen kommer eller att minska skadorna genom att genast spola ögonen om någon har fått stänk av frätande ämne. Första hjälpen innebär också att se till att den skadade eller sjuke kommer under vård.

Krisstöd

En kris beskrivs ofta som en händelse där ens tidigare erfarenheter och inlärda reaktionssätt inte räcker för att vi ska förstå och kunna hantera situationen. En kris kan utlösas av ovanliga och oväntade händelser, exempelvis en arbetsolycka eller en situation där man blivit utsatt för våld eller hot.

I staden finns en beredskapsgrupp för psykiskt och socialt omhändertagande, POSOM-grupp, för att kunna hjälpa enskilda och grupper av individer i händelse av kris.

Varje arbetsplats ska ha en rutin

För att kunna ge första hjälpen och krisstöd på ett bra sätt behöver varje arbetsplats ha en rutin för detta. Kontakta din chef om du vill veta vad som gäller för din arbetsplats.

Den här länken kan inte nås på ditt nuvarande nätverk. Systemet du försöker nå är endast tillgängligt genom en säker, auktoriserad anslutning.

För att få åtkomst behöver du antingen vara ansluten till nätverket på en specifik plats, som ett kontor, eller använda en säker anslutningsmetod, som en VPN.

Vänligen säkerställ att du är ansluten till rätt nätverk för att fortsätta.