Stöd för chef: Medarbetarenkät och pulsmätningar

Varje år genomför vi en stadsövergripande medarbetarenkät i staden. Syftet är att få en bild av vad vi tillsammans, chefer och medarbetare, behöver arbeta vidare med för att skapa en positiv utveckling för oss, för vår verksamhet och för de vi finns till för.

Årets medarbetarenkät skickas ut den 20 oktober och stänger för svar den 7 november. Enkäten skickas ut via mejl till alla månadsavlönade medarbetare inom avtalsområde AB, som har en aktiv anställning från den förste september eller tidigare. Utskicket omfattar sjukskrivna och föräldralediga men inte tjänstlediga.

Undersöker förutsättningarna för ett hållbart medarbetarskap

Enkäten mäter förutsättningar för ett hållbart medarbetarskap och frågorna bygger på forskning om förutsättningar för ett starkt och hållbart medarbetarskap.

För att stadens medarbetare ska kunna samspela, skapa värde, leda sig själv och lyckas i sitt uppdrag behövs en balans mellan krav och förutsättningar. Resultatet av enkäten ger en övergripande bild av medarbetarnas upplevelse av balans och vilka områden som behöver stärkas.

Frågeområden

Frågorna utgår ifrån forskning kring vilka faktorer som är viktigast för att vi som medarbetare ska kunna genomföra våra uppdrag väl och hållbart över tid. Faktorerna beskrivs som fem olika verb som också utgör frågeområdena i resultatrapporten. Resultatet inom dessa fem områden ger i kombination med frågor gällande mänskliga basbehov en översiktlig bild av medarbetarnas och gruppens upplevda förutsättningar för ett hållbart medarbetarskap och hög prestation i arbetet.

Faktorer/frågeområden - "De fem verben"

Mänskliga basbehov

Enkäten innehåller också frågor om upplevelsen av trakasserier och kränkande behandling samt de så kallade HME-frågorna (Hållbart medarbetarengagemang) som staden har följt under en lång tid.

Resultat med fokus på dialog och delaktighet

Resultatet av mätningarna presenteras i ett digitalt stöd. Där får du som chef en överblick över verksamhetens resultat och möjligheten att genom några få klick fördjupa dig i olika områden.

Resultatet ger en samlad bild av gruppens upplevelse av förutsättningarna för ett hållbart medarbetarskap. Det finns inget generellt facit för vad ett högt respektive lågt resultat beror på. Det är utifrån varje grupps arbetssituation som resultatet måste utforskas och förklaras för att kunna skapa relevanta utvecklingsaktiviteter. Därför finns det i systemet stöd i form av dialogfrågor som chefer och medarbetare kan använda i sin dialog. Genom samtal/dialog om era individuella upplevelser kan ni utbyta bilder av verkligheten och skapa förståelse för varandras upplevelse.

För att ytterligare öka delaktigheten kan medarbetarna också ta del av sitt eget resultat och gruppens gemensamma resultat via det digitala stödet. På så sätt kan medarbetaren själv reflektera över sin bild av förutsättningarna.

Resultatet sammanfattas i ett antal olika index som ger en övergripande bild av gruppens upplevelser av förutsättningarna för ett hållbart medarbetarskap samt motivation i arbetet. Du hittar din grupps resultat i HR-systemportalen. Glöm inte att ändra din roll till chef.

Index

För att lära dig med om konceptet kan du ta del av utbildningsmaterialet i Hbg learns.

Pulsmätningar för uppföljning

Pulsmätningarna är ett sätt för dig som chef att följa arbetet som du och dina medarbetare kommit överens om att genomföra. Det är även ett sätt att undersöka nuläget i samband med olika händelser inom verksamheten. Du kan skapa pulsmätningar för din närmaste arbetsgrupp.

En pulsmätning kan användas på olika sätt, till exempel:

  • För att följa upp aktiviteter och åtgärder – När gruppen utifrån arbetet med medarbetarenkäten har bestämt vilka områden de vill arbeta med kan en pulsmätning innehållande frågorna inom området vara ett sätt att följa arbetets effekt.
  • För att få ett utgångsläge – Om gruppen sammansättning är ny, till exempel efter en omorganisation, kan pulsmätningen användas för att få ett nytt utgångsläge baserat på de 37 basfrågorna som är förutsättning för ett hållbart medarbetarskap.
  • Inför medarbetarsamtal – Genom att skicka ut en pulsmätning inför en period av medarbetarsamtal kan du som chef be dina medarbetare att individuellt reflektera över några frågeställningar som du vill ta upp i medarbetarsamtalet.
  • Inför verksamhetsdialog – Håll samtalet om era utvecklingsmöjligheter och aktiviteter levande genom att skicka ut en pulsmätning inför er verksamhetsdialog, APT, verksamhetsmöte eller annat forum där frågorna är aktuella.

I pulsmätningen kan du välja mellan de frågor som utgör basen i medarbetarenkäten men du kan även skapa egna frågor.

Anonymitetsgränserna i en pulsmätning är de samma som för den årliga medarbetarenkäten. För att få ett gruppresultat krävs minst tre svar och för att få gruppresultat som visar spridningen bland svaren måste minst fem svar komma in.

Lathund för pulsmätningar (pdf, 710 KB)

Den här länken kan inte nås på ditt nuvarande nätverk. Systemet du försöker nå är endast tillgängligt genom en säker, auktoriserad anslutning.

För att få åtkomst behöver du antingen vara ansluten till nätverket på en specifik plats, som ett kontor, eller använda en säker anslutningsmetod, som en VPN.

Vänligen säkerställ att du är ansluten till rätt nätverk för att fortsätta.