Ordlista
Här hittar du förklaring till några vanliga ord som finns i verksamhetsstyrningen och den politiska styrningen.
Här hittar du förklaring till några vanliga ord som finns i verksamhetsstyrningen och den politiska styrningen.
De prioriterade aktiviteterna för en enhet, avdelning eller ett verksamhetsområde formuleras i verksamhetsplanen under rubriken ”Vad behöver vi göra?”
Bolagets inriktning beskriver i vilken riktning ägaren vill utveckla bolaget under mandatperioden. Inriktningen utgår från programmet för mandatperioden och bolagets uppdrag samt gällande styrdokument. Bolagets inriktning finns beskriven i ägardirektivet och följs upp med nyckeltal.
Bolagets mål tydliggör ägarens prioriteringar med fokus på bolagets kunder och bolagets bästa. Målen är mätbara så långt det är möjligt och verksamheten ska kunna påverka måluppfyllelsen. Målen utgår från problem, utmaningar eller förbättringar och uttrycker resultat eller effekter, inte aktiviteter eller prestationer. För att få en tydlig styrning bör bolaget ha som mest tre mål. Bolagets mål finns redovisade i ägardirektivet.
Bolagets uppdrag beskriver bolagets huvuduppdrag och syftet med verksamheten. Bolagets uppdrag finns beskrivet i ägardirektivet och följs upp med nyckeltal.
Bolagsordningen anger kommunens syfte med verksamheten och bolagens förutsättningar.
Förvaltningens nulägesanalys är ett underlag till förvaltningens verksamhetsplan och nämndens nulägeskarta. Nulägesanalysen tydliggör för oss hur vår verksamhet fungerar och vad vi behöver bli bättre på.
Förvaltningschefen tar årligen fram förvaltningens verksamhetsplan utifrån nämndens beslutade mål och inriktning, ekonomiska förutsättningar samt förvaltningens nulägesanalys. Förvaltningens verksamhetsplan ger ledning och stöd till verksamheternas planering (verksamhet, avdelning eller enhet).
Helsingborg 2035 är stadens vision: År 2035 ska Helsingborg vara den skapande, pulserande, gemensamma, globala och balanserade staden för människor och företag.
En indikator ger information om vi närmar oss ett mål eller inte. En indikator är ofta någon form av mätning men kan också vara en professionell bedömning.
Kommunfullmäktige är kommunens högsta beslutande organ och kan liknas vid ”kommunens riksdag”. I fullmäktige sitter 65 folkvalda ledamöter som tar beslut i alla stora frågor om Helsingborg. Vart fjärde år väljer helsingborgarna vilka som ska sitta i kommunfullmäktige genom att rösta i kommunvalet. Kommunfullmäktige fastställer kommunstyrelsens och nämndernas uppdrag och ansvarsområden i reglementen.
Kommunstyrelsen leder, samordnar och utövar uppsikt över kommunkoncernen. Kommunstyrelsen brukar liknas vid ”kommunens regering”. Ledamöterna i kommunstyrelsen utses av kommunfullmäktige.
Nämndernas och bolagens mål är utgör tillsammans kommunfullmäktiges mål. Målen tydliggör politiska prioriteringar och har invånarna och företagen i fokus.
Ett mål är en beskrivning av vad vi ska uppnå. Att sätta mål är ett sätt att skapa handlingskraft, att driva förändring. Ett bra mål ger motivation, skapar energi och leder till att vi gör saker som tar oss till det önskade läget. Se även Politiska mål, Nämndens mål, Bolagets mål och Verksamhetens mål.
Den visuella bild vi ser framför oss när vår verksamhet lyckats och fungerar som allra bäst.
Mål och ekonomi är namnet på den politiska planerings- och uppföljningsprocessen i Helsingborgs stad. I processen sätter politiken inriktning och mål, fastställer budget samt följer upp resultat och ekonomi.
Nulägeskartan är ett stöd för de förtroendevalda att förstå förvaltningens nulägesanalys. Kartan kompletteras med djupare analys och förklaring (till exempel kvalitetsrapporter, verksamhetsberättelser, trend- och omvärldsanalys). Förvaltningens nulägeskarta till nämnden uppdateras årligen och presenteras på ett nämndsammanträde i januari eller februari inför vårens process med nämndens förslag till mål och ekonomi.
Nulägeskartan innehåller rubrikerna: Vår samlade analys av nämndens nuläge, Behoven hos de vi finns till för, Verksamhetens resultat, Verksamhetens största utmaningar, Nyckeltal, Trender och deras konsekvenser för verksamheten.
Som stöd för att planera och följa upp verksamheten har vi i vår verksamhetsstyrning nulägeskoll, verksamhetsplan och verksamhetsdialog. Nulägeskoll handlar om att ställa frågor och diskutera fakta om verksamheten för att hitta samband och orsaker – innan vi kan börja dra slutsatser om vad som ska förbättras och hur det ska gå till.
Ett nyckeltal signalerar hur en verksamhet eller en del av en verksamhet utvecklas. Nyckeltal är ”följa-mått” som är viktiga för verksamheten att ha koll på över tid.
Stadens nämnder ansvarar för den löpande verksamheten inom kommunen, de förbereder ärenden som ska beslutas dels av nämnden och dels av fullmäktige och genomför beslut som fattas i fullmäktige. Varje nämnd ansvarar för att omvandla kommunfullmäktiges uppdrag och mål till verksamhet.
Nämndens inriktning beskriver i vilken riktning politiken vill utveckla verksamheten. Nämndens inriktning följs upp med nyckeltal.
Nämndens mål tydliggör politiska prioriteringar med fokus på invånare och företag. Målen är mätbara så långt det är möjligt och verksamheten ska kunna påverka måluppfyllelsen. Målen utgår från problem, utmaningar eller förbättringar och uttrycker resultat eller effekter, inte aktiviteter eller prestationer. För att få en tydlig styrning bör nämnden ha som mest tre mål.
Nämndens uppdrag beskriver syftet med verksamheten och redovisas i reglementet. Nämndens uppdrag följs upp med nyckeltal.
Politisk styrning handlar om att styra organisationen så att den politiska viljan får genomslag.
Prioriterade områden kan formuleras i verksamhetsplanen för en enhet, en avdelning eller ett verksamhetsområde som svar på frågan ”Vad vill vi uppnå?”.
Prioriterade områden tydliggör områden som verksamheten behöver fokusera på.
Svaret på frågan ”Vad vill vi uppnå?” i verksamhetsplanen kan även formuleras som mål (se Verksamhetens mål).
Programmet för mandatperioden beskriver den politiska viljeinriktning som kommunfullmäktige beslutar för varje mandatperiod (fyra år). Programmet utgår från stadens vision och i programmet anger de styrande hur de vill utveckla Helsingborg.
Reglementen bestämmer de politiska organens ansvarsområden och verksamhet. Varje nämnd har ett reglemente att arbeta efter. Det beskriver nämndens uppdrag och ansvarsområden. Reglementena beslutas i kommunfullmäktige.
Resultat är något som skapar värde för den enskilde. Med detta menar vi att en person fått den hjälp och service som verksamheten syftar till och att vi kan avläsa det i en förändring hos personen.
Stadens inriktningar är tvärsektoriella utmaningar för Helsingborgs utveckling mot stadens vision Helsingborg 2035. Kommunfullmäktige har beslutat om fyra inriktningar för mandatperioden 2023-2026 som handlar om innovation, trygghet, sysselsättning samt livskvalitet och klimatneutralitet.
Stadens egna styrdokument förtydligar politiska viljeinriktningar och ambitioner eller förhållningssätt. En del styrdokument är lagstadgade. Staden väljer också själv att ta fram egna styrdokument inom olika områden. Styrdokumenten är underlag för att prioritera och ta fram politiska mål. Ansvar och uppföljning av styrdokument framgår av varje styrdokument. Staden har till exempel styrdokument inom områdena livskvalitet, näringsliv, medarbetarskap och ledarskap. Styrdokument kan vara av typerna: program, plan, policy och riktlinje.
Styrmodellen är politikens verktyg för att styra Helsingborgs stads verksamheter. Styrmodellens delar är: vision, programmet för mandatperioden, stadens inriktningar, styrdokument, nämndernas och bolagens uppdrag, inriktning och mål.
Tillitsbaserad styrning och ledning handlar om styrning, kultur och arbetssätt med fokus på verksamhetens uppdrag och invånarnas behov. Tillit innebär att skapa förtroende och om att bygga goda relationer. Att styra med tillit innebär att ta tillvara på invånarnas och medarbetarnas förmågor och engagemang. Om att utgå från invånarens, företagets, organisationens eller besökarens behov. Allt för att skapa bättre kvalitet i tjänsterna.
Som stöd för att planera och följa upp verksamheten har vi i vår verksamhetsstyrning nulägeskoll, verksamhetsplan och verksamhetsdialog. Verksamhetsdialog handlar om att följa upp verksamhetsplanen och ha en aktiv och tillitsfull dialog om framgångar, utmaningar och prioriteringar. Vi har verksamhetsdialog minst tre gånger per år. Verksamhetsdialoger sker mellan medarbetare och chef samt mellan chefer. Varje förvaltning utvecklar sitt koncept för verksamhetsdialog.
Som stöd för att planera och följa upp verksamheten har vi i vår verksamhetsstyrning nulägeskoll, verksamhetsplan och verksamhetsdialog. Chefen tar fram en verksamhetsplan tillsammans med medarbetarna. Verksamhetsplanen innehåller verksamhetens uppdrag och visar vad som är prioriterat. Verksamhetsplanen innehåller fyra frågor: Vad är vårt uppdrag? Vad vill vi uppnå? Vad behöver vi göra? Vad planerar vi för på längre sikt?
Chefen har ägandeskapet i verksamhetsstyrningen och ansvarar för att planera, prioritera, parera, genomföra och följa upp verksamheten tillsammans med medarbetarna. Verksamhetsstyrning handlar om att styra verksamheten så att vi lyckas inom uppdraget.
Mål kan formuleras i verksamhetsplanen för en enhet, en avdelning eller ett verksamhetsområde som svar på frågan ”Vad vill vi uppnå?”.
Att ha ett mål är ett sätt att skapa handlingskraft, att driva förändring. Ett bra mål ger motivation, skapar energi och leder till att vi gör saker som tar oss till det önskade läget.
Svaret på frågan ”Vad vill vi uppnå?” i verksamhetsplanen kan även formuleras som prioriterade områden.
En vision anger en gemensam och långsiktig målbild. Den ger koncernen en riktning för framtiden och tydliggör för organisationen hur politiken långsiktigt vill utveckla Helsingborg.
Ägardirektiven beskriver uppdrag, ansvar, mål och inriktning för de större majoritetsägda bolagen. Ägardirektiven beslutas av kommunfullmäktige.