Verksamhetsstyrning

Verksamhetsstyrning handlar om att styra verksamheten så att vi lyckas i vårt uppdrag. Till vår hjälp har vi nulägeskoll, verksamhetsplan och verksamhetsdialog.

Verksamhetsstyrning innebär att systematiskt planera, följa upp och analysera verksamheten. Tanken med detta arbetssätt är att vi inom vår verksamhet:

  • Skapar ett kontinuerligt lärande som leder till att vi prioriterar rätt saker, förbättrar verksamheten (får effekt) och möter behoven hos de vi finns till för (skapar rätt värde).
  • Är en del av Helsingborgs stad och agerar med en helhetssyn utifrån politiska prioriteringar och förvaltningsledningens prioriteringar.

Vi är på en förändringsresa mot Helsingborg 2035. Den handlar bland annat om att utmana våra arbetssätt, våra förmågor och våra beteenden och om att ta tillvara på all den kompetens och det engagemang som finns i Helsingborg.

Chefer i Helsingborg har fullt ledningsansvar för verksamhet, ekonomi och personal inom sitt ansvarsområde. Som stöd för att styra verksamheten finns nulägeskoll, verksamhetsplan och verksamhetsdialog.

Verksamhetsstyrning är naturligtvis inte en isolerad process. Verksamhetsstyrning hänger samman med ledarskap och medarbetarskap samt andra stödprocesser som till exempel innovation, digitalisering och tjänstedesign som alla är stöd för att förbättra verksamheten.

Tillitsskapande styrning

Tillitsskapande styrning är ett förhållningssätt som handlar om att på bästa sätt ta tillvara medarbetares och invånares förmågor och engagemang för att skapa bättre kvalitet i service och tjänster. Läs mer om tillitsskapande styrning.

Verksamhetsbudget och helårsprognos

I juni varje år beslutar kommunfullmäktige om stadens och nämndernas ekonomiska tilldelning för kommande år (vid valår kan tidpunkten senareläggas). Nämnden gör sedan en internbudget som fördelar pengarna till förvaltningens olika verksamheter.

Chefer i Helsingborgs stad har budgetansvar och gör varje år en verksamhetsbudget i ERP (UBW) utifrån nämndens mål och internbudget, förvaltningens anvisningar och verksamhetens mål i verksamhetsplanen.

Chefer i Helsingborgs stad har uppföljningsansvar och gör minst två gånger per år (efter april och augusti) en helårsprognos i ERP samt följer upp politiska mål utifrån förvaltningens anvisningar. Kommunfullmäktige behandlar koncernens delårsrapport för mål och ekonomi april samt godkänner delårsbokslut för mål och ekonomi augusti och årsredovisning.

Kontakta din stödfunktion inom ekonomi för mer information om förvaltningens budgetarbete eller stöd i att budgetera eller att göra helårsprognos.

I Beslutsstödet hittar du information om verksamhetens ekonomi. Här kan du exempelvis följa ditt månadsresultat kontra budget fördelat på intäkter och kostnader samt se avvikelser mot prognos. Läs mer om Beslutsstödet.

Under Inköp och avtal hittar du information om vilka regler som gäller för inköp och upphandling, vem som gör vad i inköpsprocessen, avtalskatalogen och kontaktpersoner.

Serviceutveckling och tjänstedesign

Serviceutveckling och innovation i Helsingborgs stad utgår från behoven och upplevelserna för de som vi finns tillför. Världen är inte förutsägbar. Vi behöver utforska och testa nya möjligheter och därmed mer effektivt kunna anpassa oss till snabba förändringar.

Tjänstedesign är både ett förhållningssätt till dem vi är till för och ett sätt att arbeta för att kunna se utifrån och in. Att låta behov gå före lösning. Här hittar du stöd, goda exempel och information om tjänstedesign.

På den här sidan finns information, inspiration och verktyg för att arbeta med att vidareutveckla service och bemötande i våra verksamheter.

Innovation

Innovationsarbetet i Helsingborg ska skapa en smartare och mer hållbar stad med hög livskvalitet för våra invånare. I grund och botten handlar det om att våga utmana våra befintliga arbetssätt och vårt befintliga erbjudande. Det handlar om nya och bättre sätt att möta behov. Du kan vända dig till innovationsledaren på din förvaltning för att få hjälp och stöd i innovationsarbetet.

Trend- och omvärldsanalys

För att nå vår vision Helsingborg 2035 behöver vi veta vilka förutsättningar, möjligheter och utmaningar som vi möter längs vägen. Ett viktigt redskap i detta är den trend- och omvärldsanalys som staden tar fram varje år. Läs mer om och ta del av stadens trend- och omvärldsanalys.

Livskvalitetsprogrammet

Livskvalitetsprogrammet är Helsingborgs styrdokument för hållbar utveckling. Det visar hur vi ska arbeta med de globala målen i Agenda 2030 på lokal nivå. Läs mer om Livskvalitetsprogrammet.

AB
Anna Bladh

Den här länken kan inte nås på ditt nuvarande nätverk. Systemet du försöker nå är endast tillgängligt genom en säker, auktoriserad anslutning.

För att få åtkomst behöver du antingen vara ansluten till nätverket på en specifik plats, som ett kontor, eller använda en säker anslutningsmetod, som en VPN.

Vänligen säkerställ att du är ansluten till rätt nätverk för att fortsätta.