Stadens stöd för effekthemtagning finns för att underlätta arbetet med att planera och följa upp olika initiativ och skapa ett gemensamt arbetssätt i staden.
Vi har olika utmaningar i Helsingborg. Utmaningar för staden som helhet och utmaningar för enskilda verksamheter. När vi tar oss an dessa utmaningar vill vi så långt som möjligt försäkra oss om att vi satsar på rätt saker. Vi vill lägga vår tid och våra pengar på de saker som gör skillnad och får störst effekt för invånare, organisationer och företag.
Effekthemtagning innebär att:
- Fokusera på de initiativ som verkligen skapar värde.
- Snabbt lägga ner de initiativ som inte ger effekt.
- Säkerställa att det arbete vi lägger ner på att skapa nytt och förändra ger ett faktiskt resultat.
Med initiativ menar vi här någon form av förändrings- eller utvecklingsarbete, till exempel projekt, digital tjänst, uppdrag eller innovation.
Effekthemtagning är ett systematiskt arbete, från att vi utforskar ett initiativ till att vi hämtar hem effekterna. Vi arbetar med effekthemtagning vid större förändrings- och utvecklingsinitiativ som kräver betydande resurser i form av tid eller pengar, samt när vi skalar upp en innovation. Varje förvaltningsledning tydliggör för verksamheten vad som avses med större initiativ inom förvaltningen.

Guide för effekthemtagning
Helsingborgs stad har en guide för effekthemtagning i Excel. Guiden hjälper dig att ta fram ett tydligt underlag inför beslut om att genomföra eller skala upp ett initiativ. Guiden ger stöd för att redovisa och följa effekter, beräkna och redovisa kostnader samt bedöma angelägenhet och genomförbarhet. Du använder de delar av guiden som du har behov av för att sammanfatta initiativet och kunna följa upp det.
Hämta Guide för effekthemtagning
Annat stödmaterial
Det finns också ett stöd för att föra en dialog om ett initiativ. Vi rekommenderar att använda dialogstödet innan steget att börja använda Guide för effekthemtagning. Fundera på vem som behöver vara med och prata om initiativets effekter, kostnader, angelägenhet och genomförbarhet och bjud in till en dialog. Ta hjälp av presentationen om effekthemtagning för att tillsammans med gruppen gå igenom vad effekthemtagning innebär och varför vi arbetar med effekthemtagning i Helsingborgs stad.
Staden har också en vägledning för effekthemtagning som ger en introduktion i effekthemtagning med ett extra fokus på att formulera och följa upp effektmål.
Förutsättningar för effekthemtagning
Förändring av våra verksamheter är ett ständigt pågående arbete. För att nå framgång i vårt förändrings- och innovationsarbete behöver det vara integrerat i den ordinarie verksamheten och i den ordinarie verksamhetsstyrningen.
Syftet med förändrings- eller innovationsinitiativ är att vi ska lyckas bättre i våra uppdrag och skapa goda serviceupplevelser och livskvalitet för de vi finns till för. I arbetet med nulägesanalys och verksamhetsplan – på olika nivåer i organisationen – identifierar vi behov och utmaningar som leder till prioriteringar. Det är dessa prioriteringar som vi utgår ifrån i vårt förändrings- eller innovationsarbete. Då blir det lättare att välja vilka förändringsinsatser som är viktigast att genomföra och också lättare för oss att känna ett tydligt ägarskap för de förändringar och effekter som vi vill uppnå.
Det är inte enkelt att på förhand veta om ett förändrings- eller innovationsinitiativ kommer att leda till önskad effekt. Därför testar vi först i liten skala, värderar, lär av misstag, testar igen, avslutar eller går vidare.
Ett tydligt underlag ökar chansen till att vi satsar på rätt saker. Ett bra underlag talar om vilka effekter vi kan vänta oss av ett initiativ, men också hur förutsättningarna för ett genomförande ser ut och vilka resurser som krävs.
Effekter blir större ju fler användare det finns. Därför försöker vi alltid skala upp en framgångsrik förändring eller innovation till fler av stadens verksamheter. Vi söker också samarbete med andra intressenter för att dela kunskap och kostnader.
Effekter av förändringar och innovationer uppstår i användandet. Ansvaret för att önskade effekter verkligen uppstår ligger därför hos chefer och medarbetare i den verksamhet som ska förverkliga förändringen. De personer som till exempel ska tillämpa ett nytt arbetssätt eller använda ett nytt systemstöd är avgörande för om initiativet ger effekt. Berörda verksamheter måste därför vara kravställare i ett förändrings- eller innovationsarbete.
Vi mäter effekterna av innovationer eller förändringar för att säkra värdet och att detta kvarstår över tid. Det förutsätter ett långsiktigt perspektiv. Vi behöver hålla i användandet och fortsätta följa upp förändringen för att få största möjliga utväxling av en förändring eller en innovation.
Kontakt och stöd
Det finns stödfunktioner som kan hjälpa dig som jobbar med effekthemtagning. Du kan till exempel kontakta en innovationsledare eller någon som jobbar med verksamhetsstyrning och ekonomi. Följ länkarna för att hitta deras kontaktuppgifter.
Du är också välkommen att gå med i det team för effekthemtagning som finns i Teams. Här kan du ställa frågor, ge tips och lära av andra som arbetar med effekthemtagning.
Har du frågor eller synpunkter på sidan om effekthemtagning?
Berätta vad du tycker!
Om du har idéer, tankar eller synpunkter om effekthemtagning, eller om du hittar felaktig information eller saknar något på sidan, kan du mejla till slfverksamhetsstyrning@helsingborg.se.