Stöd och verktyg för att säkra barns rättigheter
Helsingborgs stads barnrättsstrateger har tagit fram material som du kan använda i arbetet med att barnrättssäkra din verksamhet.
- Checklista för att bedöma barnets bästa (pdf 155 kB).
- Social konsekvensbedömning i kris (pdf 331 kB).
- Stöd barnkonsekvensanalys (pdf 401 kB).
Fråga barnen vad de tycker!
Ska ni göra något som kan påverka barn? Fundera på om ert beslut, förändring, insats eller projekt kommer att påverka barn på något sätt. Tänk på att barn kan påverkas både direkt och indirekt, även om barn inte är den huvudsakliga målgruppen. Fundera på hur ni ska göra för att det ska bli så bra som möjligt för det eller de barn som kommer att påverkas och hur ni säkerställer att barnets rättigheter tillgodoses.
En viktig förutsättning för att kunna göra en bedömning av barnets bästa är att barnet eller barnen ges möjlighet att uttrycka sina åsikter. För att barn ska ges möjlighet att uttrycka sina åsikter är det viktigt att barnet har fått tillgång till information och kunskap om sina rättigheter. Det förutsätter att vi anpassar våra metoder och verktyg efter barnets förutsättningar och att vi skapar en trygg miljö för att barnet ska kunna ges möjlighet att uttrycka sig.
Fråga barnet/barnen vad de tycker! Om det inte går att göra på det sätt som är allra bäst för barnen, fundera på hur ni kan förbättra på något annat sätt. Du behöver ha med dig flera perspektiv:
- Barnperspektiv: när vuxna uppmärksammar och försöker förstå barns erfarenheter, tankar och upplevelser.
- Barnets perspektiv: när vi frågar barnen om deras erfarenheter, tankar och upplevelser
- Barnrättsperspektiv: när vi skyddar barns mänskliga rättigheter
När du analyserar hur din verksamhet påverkar barn är det viktigt att också tänka på att barn inte är en homogen grupp. Kan åtgärden få olika konsekvenser för olika barn utifrån kön, etnicitet, funktionsförmåga, religion, sexuell läggning, könsidentitet etc? Det är viktigt att komma ihåg att barnkonventionen gäller alla barn och att alla barn ska ges samma förutsättningar att få sina rättigheter tillgodosedda.
Vi behöver inte enbart lyssna till barns åsikter. Barnets perspektiv ska också beaktas och vägas in i de beslut vi fattar. I en sådan bedömning ska vi också lägga vikt vid barnets mognad och ålder. På Kunskapsguiden.se kan du läsa mer om hur du gör mognadsbedömningar vid barns delaktighet.
För att säkerställa barns delaktighet genom hela beslutsprocessen är det viktigt att vi återkopplar till barnet om hur vi gjort vår bedömning och hur vi tagit hänsyn till barnets åsikter och rättigheter.