Så kan du arbeta med lika möjligheter
Det är grundläggande för arbetet med lika möjligheter och mot diskriminering att vi har kunskap om diskriminering och om hur olika normer kan begränsa oss. Med mer kunskap ökar vi vår medvetenhet, lär oss att granska, se mönster och utveckla våra arbetssätt så att verksamheterna blir mer inkluderande.
Tänk på att det inte går att utbilda bort ojämlikheter, kunskapen måste omsättas i förändrade arbetssätt och förhållningssätt.
Förslag på hur du kan göra
- Kartlägg ert läge, till exempel med hjälp av självskattningsmodellen (excel). Fundera på vad ni behöver lära er mer om. Tänk inte allt eller inget. Om det bara finns en halvtimme tillgänglig – gör det bästa av den! Backa inte för de svåra frågorna, där kan den största chansen till utveckling finnas. Våga ställa kritiska frågor till er själva och om er verksamhet.
- Avsätt tid till exempel i samband med enhets- eller avdelningsmöte för korta kunskapspass. Gör det till en rutin att kontinuerligt lyfta frågor om och fylla på med ny kunskap om lika möjligheter.
- Tänk på hur intern organisation, normer och förhållningssätt påverkar det arbete ni utför och de människor ni möter. Använd HR-avdelningens material LikaOlika.
- Vilken introduktion får era nya medarbetare till att arbeta för lika möjligheter? Lägg till ett pass i introduktionsprogrammet! Exempelvis denna utbildning om mångfald och normer i HBG Learns.
- Följ upp och analysera hur er verksamhet påverkar och inkluderar. Ta fram statistik om de människor ni når/möter och analysera den utifrån faktorer som kön, ålder med mera. Prata med de människor ni möter och fråga hur de upplever mötet med er verksamhet. Har ni inte tid att göra en stor fördjupad analys av allt? Det viktigaste är att analysera hur det ni vanligtvis gör i verksamheten påverkas av idéer, normer och föreställningar om människor och hur ni kan förändra det?
- Gör en målgruppsanalys för att identifiera vilka som nås och inte nås av ert stöd eller service (pdf 565 kB).
- Gör en tillgänglighetsanalys av er verksamhet (pdf 553 kB) för att synliggöra hinder som kan finnas för olika grupper att ta del av er verksamhet, service och tjänster.
- Kontakta organisationer och aktörer som samlar kunskap om de olika diskrimineringsgrunderna (pdf 52 kB).
- Inspireras av arbetet hos förvaltningar, kommuner, regioner och andra aktörer. Titta på hur andra har gjort. Ta del av lärande artiklar med exempel från olika verksamheter i staden.
- Ställ krav på jämlikhet och jämställdhet i kunskapsunderlag ni beställer, exempelvis krav på att dela upp underlag och statistik utifrån kön och andra indikatorer för att synliggöra skillnader mellan grupper.
Behöver du mer stöd?
Ta hjälp av övningar, material och utbildningar.