Sökoptimering
För att sidorna på våra webbplatser ska ge bra träffar i Google är det viktigt att jobba med att sökoptimera brödtext, rubriker och struktur.
Så kan vi arbeta med sökoptimering på stadens webbar (ppt 7,83 mB).
För att sidorna på våra webbplatser ska ge bra träffar i Google är det viktigt att jobba med att sökoptimera brödtext, rubriker och struktur.
Så kan vi arbeta med sökoptimering på stadens webbar (ppt 7,83 mB).
Fundera på och undersök vilka sökord besökaren kan tänkas använda innan du skapar en sida. Se till att ha ett primärt sökord och några sekundära. Använd så specifika ord som möjligt.
Det är viktigt att använda de ord besökaren använder. Vi skriver till exempel ”sommarpraktik” medan användaren söker på ”sommarjobb”, vi skriver ”förskola” medan användaren söker på ”dagis”. Se därför till att få med båda orden.
För sökoptimeringens skull ska sökordet finnas med i sidans url, titel och i underrubriker. Url:en, det vill säga adressen, till en webbsida är viktig för dess PageRank. När du skapar en sida i WordPress ges den automatiskt en url utifrån den titel du ger sidan. Tänk på att:
Skapa ditt innehåll för besökarna, inte för sökmotorer eller för organisationen. Använd klarspråk. Det hjälper både besökare och sökmotorer.
Se till att dina sökord förekommer flera gånger, gärna i början av texten. Använd styckeindelning och vid behov underrubriker.
Ur sökmotoroptimerings-perspektiv är längre sidor bättre än korta. Viktigast för både besökare och Google är dock att innehållet är relevant och begripligt.
Sidbeskrivningen visas ofta i sökresultat och ska locka till klick, eller ge snabb fakta såsom öppettider. Beskrivningen hämtas normalt från brödtexten om ingen annan beskrivning anges.
Beskrivningen bör innehålla sökord och bestå av 130–140 tecken för att hela beskrivningen ska synas i sökresultatet. Google avgör varifrån beskrivningen hämtas.
Google indexerar sidor genom att följa länkar, exempelvis via webbplatsens navigering. Därför bör du tänka på att:
Länkar till andra webbplatser hjälper Google att avgöra vilken typ av innehåll som finns på den länkande webbplatsen. Det påverkar också Googles bedömning av innehållets relevans och kvalitet.
Det kan därför vara bra att:
Flytta bara sidor i strukturen om du absolut måste. Om du flyttar en sida i strukturen ändras dess url. Det gör att länkar till sidan bryts och att Googles sökresultat ger 404-sidor.
Om du trots allt flyttar en sida meddela webbredaktionen. Vi skapar då en 301 redirect som hänvisar den gamla url:en till den nya.
När du skapar bilder behöver du tänka på att:
Detta förbättrar sökbarheten både för bilderna och för sidorna de visas på.