Idébanken

Tankebubbla med glödlampa Tankebubbla med glödlampa Tankebubbla med glödlampa Tankebubbla med glödlampa Tankebubbla med glödlampa Tankebubbla med glödlampa

Här hittar du inspiration från pedagogerna på Fredriksdal. Välj och vraka!

Allemansrätten

I Sverige har vi en unik möjlighet att vistas i naturen. Denna handledning ger en lättöverskådlig introduktion till den Svenska allemansrätten. Under en vandring genom den landskapsbotaniska trädgården på Fredriksdal kommer ni att passera olika platser som lämpar sig för att diskutera allemansrätten. Här finns olika växtmiljöer samlade till ett Skåne i miniatyr om ca 6 ha. På en timmes vandring har man därför möjlighet att uppleva Skånes skiftande natur.

Barnens kammare 1918, lekutställning

Barnens kammare är öppet för lek och lärande för alla barn. Du hittar den i herrgårdens norra flygel. Läs sagan om Gustafva och Gunnar och prova sedan att leka som de gjorde 1918 mitt under krig och ransoneringstider.

Bisaga

Följ med ett bi på en spännande resa runt på Fredriksdal. Resan börjar i vår utställning Fredriksdalspraktikan och avslutas i vår levande bikupa i den Systematiska trädgården.

Blommorna inpå livet

Välkommen in i blommornas hemliga värld.

Bröd

I den Systematiska trädgården finns de vilda växter som använts som mjölersättning under dåliga år genom tiderna. Kanske ska dessa nödbrödsväxter få upprättelse och betraktas som goda och vitaminrika kosttillskott som ger bröd ny spännande arom.

Byggnader på Fredriksdal

På Fredriksdal kan du lära känna det historiska skånska landskapet med hus och gårdar, parker och trädgårdar, åkrar och ängar, beteshagar, växter och djur. Historien kring friluftsmuseet börjar med ”herrgården” från slutet av 1700-talet. Här finns stadsbebyggelse från sekelskiftets Helsingborg med hantverksmiljöer, skogsgårdar, smedja, en mölla, malttorka och skvaltkvarn.

Kring några av miljöerna finns det lärarhandledningar. Gå in och titta!

Carl von Linné

Välkommen till en rundvandring bland blomsterkungen, Carl von Linnés, favoritväxter. Växterna har anknytning till hans skånska resa år 1749 och odlas i Fredriksdals systematiska trädgård. Hösten 2011 finns det möjlighet att hitta växterna i handledningen med hjälp av ett nytt koordinatsystem i systematiska trädgården. Linnés hits, öppnas som pdf

  • I Linnés hjulspår, öppnas som pdf. Förslag på utflykter längs Carl von Linnés resväg under hans skånska resa i nordvästra Skåne 1749. Två bussturer och två cykelturer. Målgrupp: Högstadium och gymnasium. Innehållet berör både samhälls- och naturorienterande ämnen. Utflykterna är väl lämpade för samarbeten mellan lärare i olika ämnen.

Den vilda maten

Lär dig känna igen vilda ätliga växter och att laga enkla maträtter med dem.

Ekologiska undersökningar

Med hjälp av denna handledning kan tre olika ekologiska system på Fredriksdal undersökas, bokskog, granskog och näringsrik (eutrof) sjö. Gymnasiets kurser Biologi A och Naturkunskap A och är tänkt att komplettera de teoretiska studierna i ekologiavsnittet.

Folk och fä på Lillarydsgården

Folk och fä på Lillarydsgården, del 1, öppnas som pdf.

Att vara barn i 1800-talets Skåne, del 2, öppnas som pdf.

Fler lärarhandledningar kring Folk och fä på Lillarydsgården kommer framöver.

Från frö till frö

Om vad som egentligen menas med det där om blommor och bin.

Fjärilar

Vad är en fjäril? Hur lockar du till dig fjärilar så du kan titta på dem när? Bygg en fjärilsholk så fjärilen kan övervintra! Många frågor och tips finns i vår

Fjärilsrabatt

Fjärilsmiljöer

Forntid

Fåglar

Färgväxter och kulörer

I den Systematiska trädgården och Nyttoväxtträdgården kan du lära dig känna igen färgväxter, fascineras av deras historik, förundras över vilka fantastiska färger växter kan ge och få inspiration till att själv börja färga garn.

Gamla lekar

För inte så länge sedan arbetade olika generationer ihop! I pauserna och vid festliga tillfällen lekte alla åldrar tillsammans! Prova ni också! Här kan du ladda ner Tips och lekbeskrivningar från Helsingborg och Skåne.

Herrgårdssagan

Hur gör djur?

Tar upp djurens beteende, etologi, med utgångspunkt från Fredriksdals lantrashusdjur.

Målgrupp: Framför allt gymnasiets kurser Biologi A och naturkunskap B. Vissa delar kan användas i grundskolan från skolår 5.

Hållbar utveckling – idéer på aktiva handlingar

Exempelsamlingen är kopplad till Fredriksdals elevprogam och tänkt att användas som reflektionsunderlag i skolan tillsammans med elever efter ett besök på Fredriksdal. Vi vill med våra program bidra till att elever får en handlingskompetens för dagens och framtidens hållbarhetsfrågor. Exempelsamlingen kan här vara till hjälp.

Kluriga Kurres tipspromenad

Tipspromenad med 22 frågor om natur och kultur. Även på danska och engelska. Den finns även i en låda där stigen börjar. Tipspromenad med frågor med 22 frågor om natur och kultur. Stigen löper genom landskapsbotaniska trädgården. Även på engelska och danska.

Målgrupp: Lågstadium–gymnasium
Start: Utanför Grafiska museet

Kärlek, kropp och sex i slott och koja

Dessa lärarhandledningar anknyter till elevprogrammet Kärlek, kropp och sex i slott och koja.

Lantrasbingo – gå runt fredriksdal och leta efter alla våra nio lantraser

På Fredriksdal lever lantbruksdjur av raser som inte längre har en naturlig plats i lantbruket och som därför riskerar att utrotas. Sällsynta djur. Allt ifrån kor och hästar till grisar och får. Lantrasdjuren har unika gener och egenskaper som kanske inte kommer till stor nytta i dagens moderna produktion, men som kan komma att spela en viktig roll i framtiden. På Fredriksdal har lantraserna en fristad och bidrar till att utveckla betesmarker och äng. Finns en svensk variant och en engelsk.

Livet i dammen

Mat och klimat

Matematik och historia

Här lägger vi efter hand in lärarhandledningar på temat matematik och historia. Övningarna är verklighetsanknutna och kopplade till olika tidsperioder eller olika företeelser i historian.

Miljöresa i tid och rum

Syftet med studiematerialet är att jämföra livet på en skogsbygdsgård för 150 år sedan med hur det är idag och i framtiden, med tanke på olika miljöaspekter. Materialet utgår från olika teman: lövängen, husdjuren, gödselstacken, huset och EU-bidrag till natur- och kulturvärden. Vad kan vi lära från äldre tider? Vad var bra respektive dåligt?

Genom att ge eleverna vissa bakgrundsfakta vill vi stimulera dem till att dra egna slutsatser i miljöfrågor. Diskussionerna kopplas till miljömålen.

Målgrupp: Gymnasiets kurser Biologi A, Ekologi, Geografi A, Miljökunskap, Naturkunskap A och Natur- och kulturmiljövård.

Nyttoväxter

Studiematerialet är anpassat till Nyttoträdgården på Fredriksdal

Potatis

Svamp

Frågor kring svamputställningen.

Träd och buskar

Träd och trä

Träd och buskar vintertid

Skånes träd och buskar

Här på Fredriksdal kan du se de flesta träd och buskar som växer vilt i Skåne.

Tummelisas sagovandring 1 maj-26 september 2021

På en sagolik vandring genom natur och trädgårdar på Fredriksdal kan du och din grupp läsa sagan om Tummelisas spännande äventyr. Ni läser sagan bit för bit på åtta olika platser. På varje plats kan ni slå er ner, förundras över naturen och lösa små uppgifter.

Upptäck Fredriksdal på stan – en tur i historien på egen hand

Upptäck 10 Helsingborgsplatser med koppling till stadskvarteret på Fredriksdal. Bland annat får du veta var stadskvarterets byggnader och interiörer låg från början. Skyltarna är på plats från den 17 mars och året ut.

Karta som pdf att ta med ut på stan, öppnas som pdf

Vinter

Vårväxter

Få kläm på vad som är vad ute i naturen! Här kan du ladda ner teckningar som hjälper dig att känna igen nya växter.

Växtfamiljer

Detaljbeskrivning av växtfamiljer, öppnas som pdf

Äpplet

Äpplet – lärarhandledning, öppnas som pdf

HW
Henrik Wilhelmsson

Den här länken kan inte nås på ditt nuvarande nätverk. Systemet du försöker nå är endast tillgängligt genom en säker, auktoriserad anslutning.

För att få åtkomst behöver du antingen vara ansluten till nätverket på en specifik plats, som ett kontor, eller använda en säker anslutningsmetod, som en VPN.

Vänligen säkerställ att du är ansluten till rätt nätverk för att fortsätta.